Familj

50 000 kronor var en av hans artiklar värd - Ulf Carlsson ser tillbaka på 39 år

Kalmar Artikeln publicerades
Skrivmaskinen har blivit en dator, men att vara journalist har egentligen inte förändrats ett smack, slår Ulf Carlsson fast efter 39 år på Östra Småland/Nyheterna.
Foto: Eric Arenius
Skrivmaskinen har blivit en dator, men att vara journalist har egentligen inte förändrats ett smack, slår Ulf Carlsson fast efter 39 år på Östra Småland/Nyheterna.

En av landets största tidningar erbjöd 50 000 kronor för en enda artikel han skrev, men fick nej. Under snart 40 år har han gått från skrivmaskin till webbpublicering. Men han har aldrig tröttnat. När Ulf Carlsson nu går i pension ser han tillbaka med ett leende.

– Om jag räknat rätt har jag gått till jobbet ungefär 9 000 gånger, och det är bara en handfull av de gångerna som jag inte gjort det med stor glädje.

Många av er har läst Ulf Carlssons artiklar genom åren. Vasst och utan rädsla har han skrivit om det som engagerat. Men aldrig utan värme. Han har alltid haft ett motto: Alla ska känna sig rättvist behandlade.

– Även om man inte är så snäll mot någon, så ska de bli schysst behandlade. Man ska vara tuff men med ett hjärta. Man får inte glömma att det är en människa man skriver om.

– Det är viktigt att ha en bra relation. Jag var inte alltid så snäll mot kommunalrådet i Borgholm Ivar Nilsson, men vi hade en bra relation ändå, och han bjöd hem mig att äta frun Margits köttbullar.

Vad har varit svårast?

– När det blir emotionellt, så att man själv berörs av det man skriver. Det kan vara personer man skriver om som farit väldigt illa. Det är också då det kan bli som allra bäst.

Ulf Carlsson föddes en vårdag 1956 i Ölvingstorp utanför Ljungbyholm. Pappan var smed och mamman hemsamarit. Under tiden 1950-talets solsken lyste över den lilla gården pysslade systrarna och pappan med hästarna. Ulf gärna spelade boll med kompisarna.

– Ölvingstorp är en liten by, vi hade inget eget lag. Men varje torsdag samlades vi grabbar i byn, från sju år upp till kanske 40, och spelade på en plan vi hade gjort i ordning. Tyvärr lärde jag mig aldrig att rida. Pappa tyckte det var väldigt mysigt med häst.

Ulf Carlsson har gjort sin sista ordinarie arbetsdag på Östra Småland/Nyheterna, men även som pensionär hotar han med att skriva ibland.
Foto: Eric Arenius
Ulf Carlsson har gjort sin sista ordinarie arbetsdag på Östra Småland/Nyheterna, men även som pensionär hotar han med att skriva ibland.

Ulf Carlsson är inte den som jobbat längst på Östra Småland. Men det har trots allt gått 39 år sedan den skäggige nybakade studenten återvände från Skåne till sina hemtrakter och frågade om jobb.

Han hade som andra unga i det sena sjuttiotalet och tidiga åttiotalet vandrat runt en del; varit på kibbutz och läst lite statsvetenskap och ekonomisk historia efter lumpen, innan han med vuxenvärldens ok allt tyngre på axlarna började fundera på vad han skulle bli.

– Jag ansökte till journalistutbildningen i Skurup, som ansågs bra, och när jag var klar sökte jag jobb hemma. Det fanns ett ledigt jobb på Borgholmsredaktionen.

Under högtidliga former skrevs det kontrakt på restaurang Kopparkällaren, med Jan G Andersson och Berndt Ahlqvist.

Introduktionen i Borgholm var även den avklarad på en lunchrast.

– Det var en luftlandsättning. Vår medarbetare Conny Lindell visade mig hur man tog sig in och använde teleprintern.

Fakta

Ulf Carlsson

Född 1956 i Ölvingstorp.

Bor främst i Kalmar, men även på Öland och i Andalusien.

Familj: Fru och två döttrar.

Anställd på Östra Småland sedan 1980.

Började som reporter i Borgholm, sedan reporter och redigerare i Kalmar. Blev senare nyhetschef, redaktionschef och chefredaktör. Sedan 2011 skrivande reporter på Kalmarredaktionen.

Visa mer...

Teleprintern var den tidens internet; en skrivmaskin uppkopplad mot telenätet. Men det fanns ingen chans att sudda bokstäverna som genast telefonerades till centralredaktionen i Kalmar.

– Man halkade mellan tangenterna, och de var vassa i kanterna, så man kom hem blodig om fingrarna.

Teknikutvecklingen har varit monumental under de här 40 åren. Där lokalredaktörerna en gång i tiden körde filmrullen med ogranskade fotografier med bussgods in till Kalmar, går allting idag digitalt och med blixtens hastighet.

Egentligen har det inte påverkat journalistiken, menar Ulf Carlsson.

– I grunden har det inte förändrats ett smack. Läsarna är våra uppdragsgivare, som betalar en ordentlig summa för att få intressanta artiklar. Tekniken är bara verktyg, och de har bara gjort det lättare att vara journalist.

Men det finns en fara i dagens synsätt, menar han.

– Tekniken är ett hjälpmedel för journalistiken, och det är bra. Men i dag känns det som om journalistiken är underordnad tekniken, och det är en farlig väg att gå.

För att kunna göra ett bra jobb måste man, då som nu, vara påläst.

– Kom förberedd till intervjuerna, lyssna på den du talar med och var flexibel. Det innebar att ha ett antal frågor klara. Det är lätt idag med allt man kan få fram på nätet, även om du inte känner till den du ska tala med speciellt väl. Genom att vara förberedd är det också möjligt att ägna tiden åt att lyssna på den du intervjuar. Ofta säger den intervjuade helt andra saker än du kanske trodde från början. Följ upp de trådarna.

– Det innebär också att du kan vara flexibel. Kanske intervjun inte alls tar den bana du tänkt. Var då inte så bunden till din ursprungliga planering. Häng med i de nya tankegångarna, om de verkar intressanta.

Ulf Carlsson har gjort det mesta på Östra Småland/Nyheterna. Efter en del år som reporter och redigerare blev han nyhetschef, ett tufft men väldigt roligt jobb.

– Då styr man tidningen, och kan direkt se resultat. Men å andra sidan, missar man något så är det nyhetschefens fel.

När Lennart Holmerin blev sjuk tog Ulf Carlsson över som redaktionschef och senare chefredaktör. Det var tuffa år med flera besparingar, men samtidigt var det framgångsrika år.

– Vi fick en Guldspade. Det är vi den enda tidningen i hela Gota Media som har. Och vi blev även nominerade till Årets redaktion och Årets marknadsförare.

Under Holmerins tid hade det satsats ordentligt på marknadsföringen, och nu fortsatte det, med lyckade kampanjer som ”Vi vågar”.

– Vi som började jobba under de där åren i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet är alla formade av Jan G Andersson, skulle jag säga. På gott och ont. Frågan är om inte hela tidningen fortfarande bär en hel del av hans prägel. ”Vi vågar” var helt i hans anda.

När Gota Media tog över tidningen återgick Ulf Carlsson till det roligaste han vet: Att skriva.

– Om man nyfiken är det ett väldigt kul jobb. Man får ställa vilka frågor som helst till vem som helst. Ju mer frågvis man är, desto bättre anses man vara.

Han har nästan alltid varit i hetluften när det har hänt och alltid sökt det lilla extra. När Anna Lindh dog tänkte han om och gjorde en hel tidning om Lindh, en av de främsta kraftansamlingar redaktion gjort. När en busschaufför blev avskedad på norra Öland var Ulf Carlsson den ende som bemödade sig om att be chauffören om hans syn på händelsen. Den artikeln blev den då mest lästa i hela Gota Medias historia och höll länge rekordet.

Men han missade Olof Palmes död. Då var han på semester, och fick se det på de spanska löpsedlarna.

Ett reportage bland andra som satt sig i minnet är intervjun med den då avgående Håkan Juholt. Ulf Carlsson fick som enda skribent i landet träffa Juholt. Östran/Nyneternas team satte sig med Juholt timmarna innan han aviserade sin avgång under presskonferensen på Flanaden. När konkurrenten Barometern-OT fick börja från noll, så kunde Östra Småland/Nyheternas redaktör bara trycka på en knapp, så var tidningen först med hela Sveriges då hetaste nyhet och en av de stora snackisarna i Europa: Statsministerkandidaten avgår.

– Kvällstidningarna och tv gjorde till och med reportage om hur vi lyckades med det scoopet. Där fick man sina ”15 minutes of fame”.

Ulf Carlsson fick sina ”15 minutes of fame” efter scoopet med Juholt. Reporterteamen vallfärdade till tidningshuset på Amerikavägen.
Foto: Helen Edvall
Ulf Carlsson fick sina ”15 minutes of fame” efter scoopet med Juholt. Reporterteamen vallfärdade till tidningshuset på Amerikavägen.

Många ville ha del av kakan.

– Vi erbjöds av en framstående politisk journalist 50 000 kronor för den artikeln.

Men det blev nej. Och Ulf Carlsson höjde samtidigt på ögonbrynen.

– Det kändes lite märkligt. Och underligt, om det är så de stora drakarna jobbar.

Under åren har det kommit erbjudanden att jobba för de stora, men Ulf Carlsson har valt att stanna.

– Det vi gör skiljer sig inte från vad de gör. Där de intervjuar Löfven intervjuar vi Persson.

– Och jag har alltid trivts med kamratskapen på tidningen.

Ulf Carlsson är nästan aldrig sjuk och bland de första på jobbet varje dag. Nyckeln till framgång är i hans fall inte att sitta klistrad framför skrivmaskinen fram till deadline. När många människor pressas, inte minst av sig själva, att leverera hela dygnet, så är hans rekommendation att inte göra det.

– Jag har nästan aldrig jobbat övertid, om jag inte hänt något speciellt eller om jag varit beordrad. Mitt tips är att vara effektiv de timmar du är på jobbet.

Under flera år har Ulf Carlsson gjort Kalmar läns maktlista. Här intervjuar han Ida Gratte inför senaste listan.
Foto: Eric Arenius
Under flera år har Ulf Carlsson gjort Kalmar läns maktlista. Här intervjuar han Ida Gratte inför senaste listan.

Visst kommer det att kännas konstigt på måndag. Han hoppas att det ska fungera bra att sluta jobba. De senaste tre vintrarna har han och hustrun tillbringat i Andalusien. Övat på att vara pensionär, säger han.

– Hade inte det känts bra, så hade jag nog inte vågat ta det här steget.

Även om han formellt avtackades och slutade jobba 30 augusti, så hotar han med att dyka upp i spalterna då och då.

– Jag kommer att ha kvar en halv tå i tidningshuset. Folk kan fortfarande höra av sig med tips, och jag kommer att skriva en del artiklar. Jag kommer att behålla mitt telefonnummer och min mail.

Vad ska du göra nu?

– Min fru och jag har samlat på oss en del fastigheter, och jag kommer jobba mycket med dem. Sedan har vi två små hundar. Jag tänker fördela min tid ganska jämnt mellan Kalmar, sommarstället på Öland och i Andalusien, tänker jag.

När det var temperaturrekord i hemmabyn Ölvingstorp bjöd Ulf Carlsson så klart till.
Foto: Helen Edvall
När det var temperaturrekord i hemmabyn Ölvingstorp bjöd Ulf Carlsson så klart till.