Familj

"Bengt var en mycket generös person"

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Anders Johansson

Bengt Ågren har gått ur tiden. Kollegan Anders Lönn minns den storslagna, häftiga konstnären, sprungen ur folklagren. Men också en varm person som stred för Kvarnholmens bevarande.

– Det är en bortglömd del av hans gärning. Han hade en spalt där han ritade av hus. Många av dem blev inte rivna. Jag tror att han bidrog till att en del hus inte revs utan flyttades.

Bengt Ågren blev 80 år. Han var född i Karlskrona, men blev nära förknippad med Kalmar, dit han flyttade som femåring.

Han kom till Kalmar för att bo hos mormor på Ölandsgatan. Det var den kalla krigsvintern 1941. Med sig hade han en marsipantupp som han tyckte var så fin att han inte nänts äta den.

– Den tog de ifrån mig när vi gick ner i ett skyddsrum. Det glömmer jag aldrig, berättade Bengt när vi träffade honom i samband med 80-årsdagen för snart ett år sedan.

Att bli konstnär var aldrig aktuellt. Bengt Ågren hade som ung en mängd olika jobb, men förklarade att han trivdes egentligen bäst som hamnsjåare.

Konst var han egentligen inte så intresserad av. Men så gav kompisen, som gillade modern konst, honom en bok med Vincent van Gogh. Och så var det ju en utställning med modern konst i Kalmar. Bengt svalde hela betet.

Snart började hans blad få spridning. Under lumpartiden såldes två bilder på ett galleri i Kungsträdgården.

– Jag var hemma på permis och fick 450 kronor. Det var makalöst, berättade han för vår tidning.

Den första stora försäljningen blev en vändpunkt. Han såg att han kunde fortsätta.

Anders Lönn, som kom som konstnär till Kalmar 1974, och var med Bengt Ågren och många andra att starta Lindöateljéerna, minns hur Bengt hade en central plats i Kalmars konstliv. Han var också starkt drivande i Konstnärernas riksorganisation, och efter flera möten blev det ett bildupphovsrättsavtal.

Bengt Ågren hade växt upp med de äldre konstnärerna, och blev för Anders Lönn och de andra konstnärerna länken bakåt.

De yngre konstnärerna fascinerades också av berättelserna om konstliv i Frankrike, där Bengt tillbringade delar av 1960-talet, både i Paris och vid Medelhavet.

– Han berättade om att fara till Paris, och hur de slog runt. Han var nog den sista generationen som gjorde det. Bengt var en stor historieberättare.

Anders Lönn greps också av att Bengt var en konstnär med djupa rötter i folklagren. Han kom inte från någon konstnärsfamilj, utan var en upprorsmakare sprungen ur myllan.

Bengt Ågren var också omtänksam. Varje jul hade han varit hos sina kontakter på Chokladfabriken, och kom sedan till Lindö.

– Han hade alltid med sig en stor kasse med godis. Det räckte en månad, tills det bara låg några bitar kvar som ingen ville ha.

Bengt Ågren har inte bara gjort stort avtryck genom att bevara hus, utan även genom att smycka dem. Runt om i Kalmars trappuppgångar finns hans verk.

Här finns blåsorkestern som spelar på sjukhuset, de blå och gula korna eller de små brickorna som syns i några av stadens trapphus.

Och den öländska stranden som hänger i matsalen på Jenny Nyströmskolan. Där är vissa delar av duken omålad. Det ska vara så, för att fånga ljuset.

Hans konst har blivit både älskad och utskälld. Bengt Ågren mindes hur han själv blev åthutad när han målade i en trappuppgång. Kallades gangster. När han målade röda och gröna hästar i en trappa blev det insändarstorm. Men Bengt sa retsamt att de inte var vana att se på bilder.

Lekfullheten, storslagenheten och ömheten är det som Anders Lönn minns.

– Det finns inget annat än gott att säga om Bengt.

Fakta

Bengt Ågren

Bengt Ågren föddes i Karlskrona 8 mars 1936, men flyttade till Kalmar som femåring efter att hans mamma dog i tbc. Han flyttade till Kalmar med sin mormor, och växte upp hos sin moster och hennes man på Falkenbergsgatan, som adopterade Bengt.

Efter sjuårig folkskola på Vasaskolan jobbade han på cykelverkstad, hotell, tapetverkstad och som hamnsjåare, men sedan fick han två bilder sålda och gav sig in på konstnärens bana.

Bengt Ågren hade när han 80 år gammal dog den 13 december varit i konstens tjänst under 60 års tid.

Han efterlämnar fru, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Visa mer...