Familj

"Borgmästaren i Lindsdal" summerar

Kalmar Artikeln publicerades
Bengt Kronblad, avgående ordförande i PRO Kalmar, tycker att alldeles för få äldre människor är med i den politiska debatten.
Foto:Lindah Tisjö
Bengt Kronblad, avgående ordförande i PRO Kalmar, tycker att alldeles för få äldre människor är med i den politiska debatten.

Bengt Kronblad är avgående ordförande i PRO Kalmar och har varit politiskt engagerad både på riks- och lokalnivå under många år. Han kallar sig själv för "samhällsbyggare", men är i folkmun kanske mer känd som "Borgmästaren i Lindsdal".

– Eftersom jag hela tiden har varit utåtriktad och lyssnat mycket på folk så har jag varit budbärare och lösare av många saker här i Lindsdal, därför har jag fått den titeln, säger Bengt Kronblad.

Efter 15 år i PRO:s styrelse så väljer han nu att avgå som ordförande, 75 år gammal. Nu vill han spendera mer tid tillsamman med sin stora familj, som består av hans två barn, frun Maj-Britt och hennes tre barn plus en herrans massa barnbarn och barnbarnsbarn.

I mitten av 90-talet när Bengt arbetade i riksdagen så jobbade han i snitt 60 timmar i veckan, vilket motsvarar 150 procent.

Har familjen fått stå tillbaka mycket?

– Jag har haft förmånen att ha väldigt bra folk runtomkring mig. Hade det inte varit för Maj-Britt så hade det aldrig gått. Jag har fått ett otroligt stöd av alla som jobbat med mig, säger han.

Vilka frågor har du brunnit mest för?

– Jag har alltid varit engagerad i familjeekonomi och konsumentlagstiftning. Och så klart också pensionssystemet och pensionen, säger Bengt Kronblad.

Vad är du stoltast över att ha åstadkommit inom PRO?

– Att så många av våra medlemmar har fått teknikutbildningar och att jag har varit med och skapat ett föreningsliv. Det finaste man kan få är väl att få gå på en aktivitet där hundratals människor sitter och pratar med varandra om stort och smått. Det ska inte underskattas när man lever i en ensamhet.

– Jag har också varit med och utvecklat träffpunkterna som är en jätteviktig del och där känner jag mig jättestolt. Sen har vi ju också seniorkorten i länstrafiken och aortascreeningen vid 65 års ålder, säger han.

Vad har varit roligast under dina 15 år i PRO?

– Att jobba tillsammans med människor och se att vi ständigt flyttar fram positionerna. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Vilka frågor känner du att du inte har hunnit med?

– Jag hade velat se bättre resultat i boendekostnaden och tillgången till boenden.

På fredag har PRO anordnat en frågestund i Oskarshamn där tanken är att alla politiska partier ska delta och besvara de frågor som PRO:s medlemmar och allmänheten har. Det blir det sista stora krafttaget för Bengt som distriktsordförande i PRO Kalmar.

Kommer du kunna låta bli att lägga dig i sen då?

– Fråga min fru, skrattar Bengt.

Fakta

Ett urval av Bengt Kronblads uppdrag

Politiska uppdrag:

Styrelseledamot i Länsstyrelsen i Kalmar län

Kommunpolitiker/fullmäktigeledamot i Linneryd, Växjö, Katrineholm och Kalmar

Nämndeman i Hovrätten i Jönköping

Regeringsuppdrag:

Styrelseledamot i FOJO (Institutionen för fortbildning av journalister vid Linnéuniversitetet)

Ledamot i Patientskadenämndens högsta instans

PRO-uppdrag:

Kassör

Ordförande

Kongressombud 2004, 2008 och 2012

Ledamot av riksorganisationens styrelse

Visa mer...