Familj

Brandman fick jämställdhetspris

Kalmar Artikeln publicerades
Åsa Byström, Kalmar kommuns enda heltidsanställda kvinnliga brandman, kämpar för jämställdhet och vann i måndags årets jämställdhetspris.
Foto:Lindah Tisjö
Åsa Byström, Kalmar kommuns enda heltidsanställda kvinnliga brandman, kämpar för jämställdhet och vann i måndags årets jämställdhetspris.

Åsa Byström, Kalmar kommuns enda heltidsanställda kvinnliga brandman, fick under måndagen motta kommunens interna jämställdhetspris.

– Det kändes lite overkligt. Jag vet många andra som jobbar med jämställdhetsfrågor och som gör bra saker. Men det var jättekul förstås, säger hon.

I höstas startades en nominering där kommuninvånarna kunde tipsa om någon som de tyckte hade gjort ett extra bra jobb med just jämställdhetsfrågor och Åsa Byström var en av dem som fick många nomineringar. Det var sedan upp till det interna personalutskottet att med hjälp av jämställdhetsutvecklare i kommunen utse vinnaren.

– Åsa har gjort stora insatser för brandkåren, en arbetsplats som är väldigt segregerad. Hon har både mod och energi att driva de här jämställdhetsfrågorna, säger Bertil Dahl (V), ordförande i personalutskottet.

Åsa Byström har jobbat som brandman i Kalmar i tio år och är hittills den enda heltidsanställda kvinnliga brandmannen i kommunen.

– Men jag vet att vi kan få in fler. Jag tror att vissa drar sig för att ge sig in i en bransch som domineras så pass mycket av det andra könet. Det börjar redan tidigt, när man läser i barnböcker om brandmän så är det i princip alltid bara män, säger Åsa Byström.

Vad tycker du om yrkestiteln "brandman" på en kvinna?

– Det är mitt minsta bekymmer. Visst har jag reflekterat över det, att det borde kunnat heta något mer könsneutralt, men det stör mig inte, säger hon.

Åsa Byström brinner för jämställdhet på alla plan och hon hatar alla former av orättvisor.

– Jag vill göra det jag kan. Det ska vara samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter för alla, säger hon.

Även om det finns mycket kvar att göra så tycker Åsa att samhället och branschen går åt rätt håll och att mycket har förändrats under hennes tid som brandman.

– Det är inte bara tekniken, verktygen och utrustningen som har förändrats utan också attityder. Det är inte så macho här som många tror.

Den officiella prisutdelningen, för jämställdhetspriset och några fler, kommer att hållas på kommunfullmäktige den 29 januari.