Familj

"Det har varit mycket positiva reaktioner"

Kalmar Artikeln publicerades
Tomas Arvidsson är glad över framgången med nya Enkelstöten.
Foto:Helen Edvall
Tomas Arvidsson är glad över framgången med nya Enkelstöten.

I veckan sändes det sista avsnittet av tv-serien Enkelstöten på TV4. Med tittarsiffror på närmare en miljon och positiva recensioner har serien blivit en succé. Upphovsmannen Tomas Arvidsson kunde inte vara mer nöjd.

– Jag är väldigt nöjd. Den enda oron jag hade innan var hur de skulle kunna flytta intrigen till nutid, men det löste dem elegant!

Som upphovsman och författare till boken som serien baseras på har Arvidsson varje torsdag morgon fått rapporter från TV4 om hur tittarsiffrorna har sett ut.

– För varje vecka har tittarsiffrorna stigit. Det sista avsnittet sågs av nästan en miljon människor. Jills veranda går på SVT samma tid så konkurrensen är rätt så hård.

Arvidsson berättar att serien nästan bara har fått positiva reaktioner, både från recensenter och från folk på stan.

– Det var väl någon som stannade mig och sa att han inte gillade Kalmardialekten, att den kändes lite onödig att ha med. Men där tror jag det mest är folk härifrån som reagerar. Tv-tittare i Stockholm, Göteborg och Umeå tycker det nog bara är pittoreskt och sympatiskt med lite dialekt.

Och han tycker skådespelarna pratar trovärdig kalmaritiska.

– Lotta Tejle är från Västervik, så hon hade det ju nära till hands och behärskade det galant.

Extra roligt med serien tyckte han Björn Gustafsons och Frej Lindqvists gästspel var. Gustafson spelade studierektor Bertilsson och Lindqvist doktor Stensson i originalserien från 80-talet.

– Det var oerhört roligt att man valde att göra en liten blinkning till den gamla serien.

– Något som också är kul är att det är samma bank som rånas. Jag har också fått höra att det råkar vara regissören Felix Herngrens egen privata bank.

När originalserien gjordes på 80-talet var Arvidsson själv med och skrev manus, men inte den här gången.

– Det gjorde jag klart för dem redan från början. Att skriva film- eller tv-manus är en profession i sig och då är det bättre att överlåta det till dem som kan det bäst.

Men lite synpunkter har han ändå fått ha. Bland annat var han med och hade synpunkter på castingen av huvudrollsinnehavarna.

– Men Sissela (Kyle) och Lotta var briljanta redan under provspelningen. Så där var både jag och produktionen helt överens

I veckan sändes det sista avsnittet, men det slutade med en öppning för en eventuell ny säsong. Något som Arvidsson gärna skulle vilja se.

– Ja, bovarna är ju fria så det finns ju alla möjligheter i världen, men jag har inte hört någonting från TV4 än.

Dock är det inte säkert att det blir baserat på någon av Arvidssons böcker.

– Jag har släppt mina karaktärer fria. Så de har rätt att utveckla dem som de vill.

Själv håller han på att skriva en fristående fortsättning om studierektorn, men den här gången om hans bror.

– Det visar sig att studierektorn har en bror som också har en viss ömsint kriminalitet i sig, men vi får se när den blir klar. Jag och frun har hållit på att flytta, vilket har pausat mitt skrivande en del.

Serien utspelas strax innan jul och innehåller en hel del julstämning. Så här dagen innan kan man också undra hur Arvidssons egen relation till julen ser ut?

– Jag gillar julen väldigt mycket, inte minst julmusiken. Julskivorna går varma här i huset från första advent och framåt. Men jag har kommit överens med hustrun att när tjugondag Knut kommer så stoppar jag undan dem, haha.

Som gammal tidningsman har också Arvidsson en tradition av att lämna en julklapp till tidningsbuden.

– När jag började som vd på Östra Småland/Nyheterna hade jag ingen tidningserfarenhet så därför ville jag se hela produktionsflödet och följa med tidningsbuden ut. Jag förstod vilket jättejobb tidningsbuden gjorde och för att visa min uppskattning har jag ända sedan dess lagt en present vid brevlådan varje jul. Det är ingen stor grej, en chokladask brukar det bli.

Arvidsson fick faktiskt själv som vd hoppa in som tidningsbud ibland. En gång var dagen före julafton när pressen hade havererat.

– Jag kommer ihåg att jag packade pakethållaren full med tidningar och cyklade runt i två av distrikten. Jag minns att det hade regnat och att jag tappade en tidning. Jag fick ringa på hos prenumeranten i ottan och be om ursäkt för att tidningen hade blivit blöt, haha.