Familj

Flitig entreprenör och naturälskare

Minnesord Ronny Mellström Artikeln publicerades

Ronny Mellström avled i sitt hem i Törnlycke den 27 april, 64 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Pia, sonen Fredrik med familj, bonusdottern Anna med familj samt syskonen Vanja, Göran, Jan-Erik och Britt-Mari med familjer.

Ronny Mellström växte upp på en liten gård i Torsås, tillsammans med fyra syskon. Ekonomin var knapp och min lillebror Ronny fick tidigt lära sig flit och arbete. För att öka familjens inkomster samlade vi barn tallkottar till försäljning, planterade skog och högg massaved.

Efter grundskolan utbildade sig Ronny till svetsare och arbetade sedan flera år på Kalmar verkstad. Därefter fick han jobb på Volvo Kalmarverken som bilbyggare. Intresset för bilar och teknik blev bestående och han fortsatte utveckla det under åren.

1975 blev en taxirörelse till salu i Gökalund och Ronny, jag och ytterligare en kompanjon, förvärvade en andel och la därmed grunden till Mekka Traffic / Bergkvarabuss. Rörelsen bestod av en taxibil, två skolbussar och bensinstation. Ronny jobbade extra i början, men kom senare helt att ägna sig åt firman.

1980 förvärvades Texacomacken i Söderåkra som Ronny blev föreståndare för och som han sedan drev under många år, senare under varumärket Preem. Fram till 1987 utgjorde depån basen för den växande bussverksamheten.

Att driva ett företag är en stor utmaning. De första tio åren var en tung uppförsbacke och genom åren har det varit många prövningar, men också ljuspunkter. Naturligtvis hade vi inte alltid samma uppfattning om hur företaget skulle drivas och vi ville ibland gå olika vägar, men med oförtrutet arbete och envishet övervann vi problemen. I svåra situationer var Ronny aldrig främmande för att jobba hårt och var alltid lojal och såg till företagets bästa.

I mitten av 80-talet träffade han Pia och bildade familj. Familjen kom att betyda väldigt mycket för honom och han ägnade den tid och kärlek.

2011 bestämde sig Ronny för att sluta arbeta på företaget och istället ägna sig åt det han älskade allra mest; skogsbruk och att få vistas i skog och mark. Intresset för djur och natur hade alltid varit starkt. Han fick under den här tiden också utrymme att vårda sin stora vänkrets.

I mitten av 2016 drabbades han av sin svåra sjukdom. Kort före julen 2017 bestämde han sig för att sälja sin andel i koncernen Mekka Traffic / Bergkvarabuss. Då hade vi varit kompanjoner i mer än 42 år. Han hade fortsatt varit aktiv i styrelsearbetet och vid försäljningen kunde han blicka tillbaka på ett blomstrande företag som med hårt arbete hade vuxit till ett av de största i branschen, med verksamhet i fyra länder.

Han kämpade vidare mot sin sjukdom ytterligare några månader. Han vägrade hela tiden att acceptera den och höll alltid humöret uppe, med fortsatt framtidstro. Vid vårt sista samtal, bara ett par dagar före hans bortgång, talade han fortfarande om företaget och hade tankar om framtiden. Till slut fick han ändå ge upp kampen mot sjukdomen, trots den kämpe han var.

I allt det sorgliga känner jag ändå en glädje över att han trots allt fick några år som han kunde ägna åt sin familj och sitt skogs- och naturintresse. Det som kännetecknade Ronny var att han hade mycket energi. Han var van att jobba hårt, var plikttrogen och ställde höga krav på både sig själv och sin omgivning. Med sitt engagemang inspirerade han många i sin närhet.

Jag minns Ronny som liten, med sitt stora ljusa, lockiga hår, lugn och trygg och alltid med ett leende på läpparna. Han var nog mors favorit, alltid glad och hjälpsam. Med sin lilla kudde i handen begav han sig ut i omgivningen och man kunde finna honom var som helst, tryggt sovande på sin kudde. Må du sova gott även nu när du nått den sista vilan, käre Ronny.

Vi kommer alltid att bevara de ljusa minnen Ronny efterlämnar. Hans positivitet, humor och goda humör har varit en inspirationskälla för oss under många år.

Göran Mellström