Familj

Från Bremerlyckan till scenen via New York

Kalmar / Göteborg Artikeln publicerades
Stina Arrhenius från Balettakademiens slutproduktion av musikalen EVITA!
Foto:Harald Nilsson
Stina Arrhenius från Balettakademiens slutproduktion av musikalen EVITA!

Stina Arrhenius växte upp i Kalmar, bestämde sig för att bli musikalartist och utbildade sig i Markaryd, Bjärnum, New York och Göteborg. Snart syns hon på scenen i Kalmar.

Den första sångläxan då tolvåriga Stina Arrhenius fick från sin sångpedagog var låten Tomorrow från musikalen Annie. Drygt 14 år senare fick hon som färdigutbildad musikalartist sitt första riktiga musikaljobb i en uppsättning av, just det, Annie.

– Det känns som att det var ödet på något vis, säger Stina Arrhenius.

Född och uppvuxen på Bremerlyckan i Kalmar med två musikaliska föräldrar dröjde det inte länge innan Stina själv fick upp ögonen för musiken. I sexårsåldern började hon på kulturskolan i Kalmar, som blev som ett andra hem för henne under skoltiden. Hon var bland annat med i kör, ensemble och gick till sångpedagog.

När det blev dags för gymnasiet valde Stina Arrhenius samhällsinriktning på Stagneliusskolan.

– Jag tänkte väl att jag skulle jobba för FN och rädda världen.

Något jobb på FN:s huvudkontor i New York blev det inte efter gymnasiet. Däremot halkade hon in på folkhögskola i Markaryd för att studera show & musikal. Där cementerades insikten om att musikaler var det Stina ville syssla med. Sedan blev det ytterligare ett år på musikteaterskolan i Bjärnum.

– Det är vanligtvis kutym att söka sig till yrkesutbildningarna inom branschen efter det. Men i stället åkte jag och studerade på Broadway Dance Center i åtta månader. Det har varit en dröm för mig sedan jag var liten att bo i New York, berättar Stina.

Tiden i New York beskriver hon som väldigt rolig, men inte alltid glamourös och stundtals kämpig. I alla fall lärde hon sig mycket om såväl sig själv som sitt gebit. Efter utlandet hamnade hon i Göteborg på en av tidigare nämnda yrkesutbildningar. Ett år på performing arts school klämdes in innan hon kom in på Balettakademien, vilket varit målet hela tiden.

– Det har varit otroligt kul att gå på en skola och varje dag få göra det man älskar. Det är få förunnat, säger Stina.

Under studietiden blev det en del roller, exempelvis rollen som Mrs. Lovett i Sweeney Todd på Varbergs teater. I juni 2017 tog hon så examen i musikalteater och fick strax efter rollen som Grace Farrel i Säffleoperans uppsättning av Annie.

I april kommer Stina Arrhenius tillbaka till Kalmar för att sätta upp en musikalkonsert.

– Jag har alltid velat göra något i Kalmar, eftersom jag är uppväxt i staden men inte varit där i egenskap av musikalartist. Dessutom är Kalmar Teater en fin och har en bra scen. Vi ska göra en musikalkavalkad med något för alla, med igenkänningsbara låtar från bland annat Chess, Mamma Mia och Grease.