Familj

Frisör från Kalmar vann prestigefyllda priser

Kalmar / Stockholm Artikeln publicerades
Annie Ankervik är född och uppvuxen i Långemåla i Högsby kommun. När hon slutade gymnasiet flyttade hon till Västervik där hon bodde i sju år och därefter till Kalmar. De senaste två åren har hon bott i Stockholm, eftersom det är där jobben finns.
Foto:privat
Annie Ankervik är född och uppvuxen i Långemåla i Högsby kommun. När hon slutade gymnasiet flyttade hon till Västervik där hon bodde i sju år och därefter till Kalmar. De senaste två åren har hon bott i Stockholm, eftersom det är där jobben finns.

Sommaren 2005 tog Annie Ankervik studenten på Lars Kaggskolan i Kalmar. Nu är hon prisbelönt frisör i huvudstaden.

Tävlingen Årets frisör gick av stapeln den 10 februari och Annie Ankervik, ursprungligen från Långemåla i Högsby kommun, vann pris i två kategorier.

– Jag vann priset "årets avantgarde" och "årets team" tillsammans med salongen. Jag blev sjukt glad för båda vinsterna, det är så himla hård konkurrens. Det är stort att bara bli nominerad, säger Annie Ankervik.

Tävlingen går till så att man först blir nominerad, sen väljer en jury ut fyra stycken favoriter i varje kategori. Därefter hålls ett livemoment, den här gången på Mall of Scandinavia i Stockholm, där de tävlande får göra sitt bidrag på tid. Juryn går sedan runt och bedömer och under tiden får de tävlande svara på en del frågor.

Annie Ankervik hade en och en halv timme på sig att göra sitt bidrag i kategorin avantgarde, som innebär att frisyren ska vara nyskapande och fantasifull.

– Mitt bidrag var inspirerat av den afrikanska flätkulturen och Japans sumotoffsar. Jag tycker om att göra tekniska saker och flätor är lite av ett signum för mig, säger hon.

Innan tävlingen har hon lagt ner mycket tid på att öva, både på riktiga modeller, dockor och "i sitt huvud".

På kvällen samma dag är det sedan dags för gala. Där utses vinnarna som får komma upp på scen och ta emot priserna.

Det är inte första gången som Annie vinner pris för sitt jobb. Hon har deltagit i flera olika tävlingar de senaste fyra-fem åren och tycker att det är väldigt utvecklande.

– För mig har vinsterna inneburit igenkänning. Folk börjar känna igen mitt namn och jag har börjat göra mig känd för mina flätor. Det i sin tur innebär ju att jag blir mer efterfrågad, säger hon.

Förutom frisöryrket så jobbar hon också som make up-artist och håller i utbildningar för andra frisörer.

– Jag älskar mitt jobb. Det är så mångsidigt och fritt, jag är runt på så många olika ställen så jag hinner liksom aldrig bli rastlös. Jag får så mycket input hela tiden och det föder kreativitet.

Annies två vinster

Juryns motiveringar

Årets avantgarde (Annie Ankervik)

"Detaljrikedom, fingerfärdighet och välbalanserad färg genomsyrar den här personens verk, som skapat en modern och tekniskt fulländad frisyr på otroligt kort tid."

Årets team (Dom Hairdressing)

"Med ett starkt form- och färgspråk har det här teamet bemästrat en känsla av lekfull seriositet samtidigt som de visat på stor teknikkunskap, kreativitet och framför allt mångsidighet."

Visa mer...

Fakta om

Annie Ankervik

Ålder: 31 år

Bor: I Stockholm

Kommer från: Långemåla i Högsby kommun

Gör: Jobbar som frisör och frilansande hår och make up-artist

Familj: Maken Ola

Intressen: Hår, naturen (har en stuga i Böta kvarn) och att hänga med vänner

Visa mer...