Familj

Grattis Barbie på 60-årsdagen

Kalmar Artikeln publicerades
Susanne Hansson, Kalmar, visar en klassisk Barbie, en mörkhyad Ken och en mullig Barbie med asiatiskt ursprung.
Susanne Hansson, Kalmar, visar en klassisk Barbie, en mörkhyad Ken och en mullig Barbie med asiatiskt ursprung.

Idag fyller Barbie, eller Barbara Millicent Roberts, 60 år. Idag är hon inte bara blond och långbent, utan kan lika gärna vara mörkhyad och mullig, och astronaut, presidentkandidat och olympisk fäktare. Under åren har hon blivit både älskad och hatad.

Susanne Hansson som jobbar på Lek & Hobby i Kalmar lekte aldrig själv med Barbie när hon var liten, men säljer desto fler. 60-åringen är fortsatt populär och verkar kunna anpassa sig till omvärldens förändringar.

Barbie fick sitt namn efter upphovspersonen Ruth Handlers dotter Barbara. Sonen Kenneth, kallad Ken, fick ge namn åt Barbies pojkvän.

Barbie är en person som kan allt, och testar allt. Hon är alltid lika leende, och även om hon inte alltid är lika smal är hon fortfarande evigt ung och vacker.

Redan efter ett år lanserades Barbie som flygvärdinna, sjuksköterska eller affärskvinna. 1962 fick hon sin första bil och bostad.

Barbie kom till Sverige julen 1963. En flicka som lekte mycket med sina Barbiedockor blev när hon var åtta år gammal ordförande för Barbieklubben i Sverige. Flickan heter Mona, och blev så småningom minister och ordförande för Socialdemokraterna.

1965 blev Barbie astronaut, och 1971 åkte hon på campingsemester. 1973 blev hon kirurg, och 1981var det premiär för Barbiedockor med olika etnisk bakgrund. 1986 målade Andy Warhol av henne, och samma år bildade hon ett rockband. 1992 ställde hon upp i presidentvalet, och när hon inte blev vald satsade hon istället på att bli brandman, teckenspråkstolk och dataingenjör. Senare har hon också blivit nyhetsankare, racerförare och biodlare.

Det finns en hel familj runt Barbie, vännerna Teresa, Midge och Christie och småsyrrorna Skipper, Stacie och Krissy, och pojkvännen Ken. Fast i början av 2000-talet dumpade Barbie Ken för Blaine, men han försvann så småningom och Ken kom tillbaka.

I samband med kvinnodagen förra året avbildades 17 nutida och historiska kvinnor som Barbiedockor, bland dem piloten Amelia Earhart, konstnären Frida Kahlo och snowboardåkaren Chloe Kim. På leksaksmässan i Nürnberg 2010 presenterades en Barbiedocka gjord med prinsessan Victoria som förebild, och för två år sedan kom den första Barbiedockan med hijab, den olympiska fäktaren Ibtihaj Muhammad. Ibtihaj Muhammad-dockan står, till skillnad från ”vanliga” Barbiedockor, stadigt på marken med gympadojor. Annars brukar Barbie ha skyhöga stilettklackar.

Barbie har varit omstridd sedan starten, och har ansetts ge skeva kroppsideal och rentav utlösa ätstörningar. Hade hon varit en verklig person skulle hon behövt vara en bit över två meter, om man utgått från midjemåttet. Numera finns hon i ett par lite mer verklighetstrogna versioner, en som är lite kortare, och en som är lite rundare.