Familj

Hans-Olof Hägg

Oskarshamn Sjöfartsförening och Föreningen SS Nalle Artikeln publicerades

Lotssonen, sjömannen, dykaren och sjöhistoriken Hans-Olof Hägg har avlidit i en ålder av 88 år. En god och hjälpsam vän har lämnat oss.

Hasse var som 20-åring med och räddade 37 människor när ångaren Britkon i hård snöstorm gick på grund vid Furön 1949. För denna bragd fick han Carnegiemedaljen.

Hasse har ägt eller varit delägare, tillsammans med Göran Nilsson, i många båtar allt från MS Gunilla, Tyra och flera bogserbåtar med uppdrag längs hela kusten. Under ca 20 år var Hasse ansvarig för turerna till Blå Jungfrun med Tyra.

I 60 år har Hasse varit medlem och aktivt bidragit med sin kunskap i Oskarshamns Sjöfartsförening och samlat in mängder av föremål till Sjöfartsmuseet.

När SS Nalle hämtades tillbaka till Oskarshamn år 2000 med bogserbåten Hans-Göran var Hasse med och har sedan dess varit aktiv i föreningen SS Nalle.

Vid resa med Nalle till Byxelkrok i september 2017 satt Hasse på fördäck och splitsade rep, det blev hans sista resa på sjön.

Hasse har varit aktiv i många föreningar exempelvis Sjöfararkusten-Småland Öland, Källströmsgården, Astrid och Evert Taubes vänner, Röde gubbens orden med flera.

Hasse fick Oskarshamns kommuns stipendium för kulturgärning 2007.

Saknaden av vår vän, kamrat och mentor är stor.