Familj

Hästar är en stor del av familjen Ståhlfors liv

Kalmar Artikeln publicerades
Far och son Kenth och Martin Ståhlfors med hästen Mr Combat.
Foto:Lindah Tisjö
Far och son Kenth och Martin Ståhlfors med hästen Mr Combat.

I helgen var det Kalmar ridsportsgala och ett par av de nominerade var Kenth och Martin Ståhlfors. De har hållit på med hästuppfödning i 27 år och målet är att fölet ska bli en Grand Prix-häst.

I lördags hölls Kalmar ridsportsgala i Kalmarsalen och far och son Kenth och Martin Ståhlfors var som vanligt där. Skillnaden just den här gången var att de själva var en av de nominerade i kategorin Årets uppfödare.

– Galan var trevlig, men vi vann ingenting, säger Martin Ståhlfors.

Martin har hållit på med hästar i över 30 år och intresset har legat i familjen sedan långt tillbaka. Hästintresset hoppade dock över en generation då pappa Kenth inte varit särskilt begeistrad.

– Min farfar och min far höll på med hästar, men sen har jag lämnat över det till mina barn och barnbarn, säger Kenth Ståhlfors.

Martin bor sedan år 2000 på en stor gård i Förlösa tillsammans med sin fru och deras tre barn. Några år senare flyttade hans föräldrar in i huset bredvid.

– Det var faktiskt de dåvarande husägarna som kom in till oss när vi var och hälsade på hos Martin och sa "Ska inte ni köpa vårt hus? Ni är ju ändå alltid här", och på den vägen är det, säger Kenth Ståhlfors.

Martin lever och andas hästar. Förutom uppfödningen så jobbar han som hovslagare och håller på med ridsport på fritiden.

– Hoppning har jag hållit på med sedan jag var tio år gammal. Jag har gått igenom en travperiod också, men nu ägnar jag mig bara åt hoppning, säger han.

Jobbet som hovslagare är fritt men slitigt. Martin skor cirka fyra-fem hästar om dagen, ibland mer och ibland mindre. Han brukar vara hos första kunden vid klockan nio och vara klar för dagen runt klockan tre. Oftast åker han ut till kunderna men ibland kommer de hem till honom.

– Det bästa med hovslageriet är friheten. Man bestämmer själv hur mycket och när man vill jobba. Men det är slitigt rent kroppsligt med många tunga lyft och det är inte alltid som alla hästar är så snälla, säger han.

Det är inte bara Martin som älskar hästar i familjen utan båda hans döttrar rider också. Frun och sonen däremot är inte lika förtjusta.

– Axel rider inte. Det är synd för han är skickligast av oss allihop, men han tycker de är farliga. Frun red tidigare med slutade när vi fick barn. Hon tycker mest det är otäckt nu för tiden, säger han.

Familjens stall heter Stall Tilda och är döpt efter Martins lillasyster.

– Hon omkom i en trafikolycka för 18 år sedan och höll också på med hästar, säger han.

Just för tillfället har Martin och hans familj sex egna hästar som rids och två stycken avelsston.

– När det gäller aveln så brukar vi sätta oss ner framåt vårkanten och kolla vad som kan passa. Nu för tiden åker man ju till en seminstation, där du kan beställa sperma från hela världen. Så det är ett väldigt stort utbud, säger han.

Martin tar sedan hand om fölet och följer det hela vägen, från inridning till tävling. Själva uppfödandet är ett fritidsintresse, men är egentligen ett heltidsjobb.

– Vissa avlar för att sälja hästarna vidare men vi avlar för att behålla dem själva. Målet är att fölet ska bli en Grand Prix-häst i slutänden, men det är svårt, säger han.

En gång tidigare har de lyckats att få med en av sina hästar i Children Grand Prix.

– Det bästa med uppfödningen är när man är på de stora unghästtävlingarna och det står att man är både uppfödare och ägare. Det är ganska tufft. Man har ändå lagt ner mycket tid på att analysera vad man ska använda för avelsmaterial, så det är skoj, säger han.

Fakta om

Martin Ståhlfors

Ålder: 43 år

Bor: I Förlösa

Gör: Jobbar som hovslagare

Familj: Frun Alexandra och barnen Alva, Axel och Ally

Intressen: Ridsport och hästar (finns inte tid för något annat)

Visa mer...