Familj

Hon firar Fars dag på kyrkogården

Kalmar Artikeln publicerades
– När pappa hade gått bort brukade jag ofta ringa till hans mobilnummer för att höra hans röst på telefonsvararen. När vi var hos mormor för ett tag sedan så kollade vi på en video från en jul när jag var jätteliten. Då filmade mamma mig och pappa, och när han sa någonting i videon så kändes det nästan som om han rörde vid mig. För jag hade inte hört hans röst på så många år, säger Thilda Ridderstedt Lindahl.
Foto:Lindah Tisjö
– När pappa hade gått bort brukade jag ofta ringa till hans mobilnummer för att höra hans röst på telefonsvararen. När vi var hos mormor för ett tag sedan så kollade vi på en video från en jul när jag var jätteliten. Då filmade mamma mig och pappa, och när han sa någonting i videon så kändes det nästan som om han rörde vid mig. För jag hade inte hört hans röst på så många år, säger Thilda Ridderstedt Lindahl.

Imorgon är det Fars dag. En dag för familjer att få vara tillsammans. Men det är inte alla som har en far att fira. Thilda Ridderstedt Lindahl var bara tio år när hennes pappa gick bort.

– Det är jobbigt såklart. Det känns som att en bit av mig har försvunnit, säger Thilda Ridderstedt Lindahl.

Thildas pappa gick hastigt bort under tragiska omständigheter sommaren 2010. Drygt sju år tidigare var han med om en olycka där han brännskadades till 75 procent men mirakulöst överlevde. Då var hans dotter Thilda bara drygt tre år gammal.

Efter olyckan låg Thildas pappa på sjukhus i ett halvår och när hon för första gången skulle träffa honom, med sitt helt nya utseende, så blev hon jätterädd. Hon sprang in i linneförrådet på sjukhuset och gömde sig och skrek "det där är inte min pappa!".

Med tiden så blev det något bättre, även om Thilda aldrig vågade titta på sin pappa igen.

– Det var någon gång som jag råkade titta, och då fick jag panik och sprang in och låste in mig på toaletten, säger hon.

Men Thilda och hennes pappa träffades ibland ändå. Även om det för Thildas del var med stängda ögon.

– Det blev som en vardag för mig. Jag lärde mig att hitta till toaletten, eller till köket för att fylla på saftglaset.

Att inte kunna titta på sin pappa var en stor sorg, både för henne och för honom. Och det hela blev en väldigt stor press för henne.

– Han ville ju så gärna att jag skulle titta på honom. Han försökte få mig att titta genom att säga att jag skulle få en docka eller något liknande, men jag vågade inte.

När hennes pappa sedan dog var det många blandade känslor. Trots att det så klart var tufft för henne att förlora sin pappa, så var det någonstans också en sten som lyfte från bröstet.

– Jag behövde inte längre oroa mig för att jag skulle springa på honom på stan.

Men det var också skuldkänslor med i bilden. Både innan pappans död och efter.

– Jag kände på något sätt att det var mitt fel att han dog, för att jag inte ville titta på honom. Det tog lång tid innan jag kunde släppa den känslan och det var något som vi jobbade med jättelänge.

Hur tror du er relation hade varit i dag om han levt?

– Det är det som känns så hemskt. För bara några veckor innan han dog så hade jag bestämt mig för att jag skulle försöka börja titta på honom. Jag skulle börja med små steg, och jag tänkte att vi skulle bli en riktig familj och att jag kanske kunde börja bo där varannan vecka. Men det blev aldrig så. I dag tror jag absolut att jag hade vågat kolla på honom och jag tror att vi hade haft en bra relation.

Hur var han som pappa?

– Han var bäst. Även om vi inte träffades så ofta så hade vi mycket kontakt. Vi brukade prata i telefon och sms:a och jag ringde alltid honom och berättade när mamma och jag hade bråkat.

Hur hade du velat fira Fars dag?

– Jag hade velat att vi hade gått ut och ätit och kanske gått på bio. Eller haft en hemmakväll och kanske firat tillsammans med farmor. Även om det var jobbigt ibland att träffa honom så saknar jag honom jättemycket. Han var ändå en av mina bästa vänner.

Fakta om

Thilda Ridderstedt Lindahl

Ålder: 17

Bor: Kalmar

Gör: Pluggar

Familj: Mamma Karin och två halvsyskon

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.