Familj

Insamling ger Liv en ny chans

Öland Artikeln publicerades
Snart treåriga Liv Cangemark har en odiagnostiserad hjärnsjukdom. Genom en insamling får hon chansen att undersökas av världsledande specialister i USA.
Foto: Privat
Snart treåriga Liv Cangemark har en odiagnostiserad hjärnsjukdom. Genom en insamling får hon chansen att undersökas av världsledande specialister i USA.

Liv Cangemark fyller tre år på fredag. Hon är den yngsta av fem barn i familjen och redan när hon föddes stod det klart att hon fötts med någon typ av hjärnsjukdom, men inte exakt vad. Nu ger en insamling henne chansen att diagnostiseras av världsledande specialister i USA.

– Hennes utveckling skulle kunna jämföras med en 8 månader gammal bebis - hon kan inte riktigt gå, stå eller krypa. Hon kommunicerar inte som andra barn i den åldern och förstår exempelvis inte vad det innebär att peka på saker, säger Livs mamma Tina Cangemark.

Utöver detta får Liv även epilepsiattacker och lider av ataxi, det vill säga ofrivilliga skakningar, vilket ytterligare försvårar för henne att koordinera sina rörelser. Och problemen har förvärrats under de tre år Liv har levt. Den stora gåtan är vad som egentligen är roten till Livs sjukdom.

– Liv har varit mer på sjukhus och gjort fler tester än vad många gör under en normal livstid. Men läkarna har inte kunna ställa någon diagnos, säger Tina Cangemark.

Utan diagnos är Livs problem väldigt svåra att behandla och att hon gradvis blir sämre har varit väldigt tärande på familjen, berättar hon. Som vilken förälder som helst letade hon med ljus och lykta på nätet efter stöd och möjliga svar.

Men plötsligt tändes en gnista ljus när de fick kontakt med Willefonden. Den bildades av en familj som förlorade tre barn till följd av en odiagnostiserad hjärnsjukdom. Fondens mål är att uppmärksamma och hjälpa odiagnostiserade barn att bli diagnostiserade.

Tina Cangemark fick god kontakt med en av fondens grundare som i sin tur lyckades uppmärksamma Livs fall till Dr William Gahl, en världsledande specialist inom just diagnostik. Han och hans team beslutade att ta emot Liv i USA för att under en vecka undersöka henne från topp till tå och försöka ställa en diagnos.

– Själva undersökningen kostar oss ingenting då det räknas som forskning. Men resan och allt runt om kring kostar såklart ganska mycket pengar. Min vän Erica tyckte att vi skulle starta en insamling men vi tyckte inte att det kändes helt rätt. Sen för några dagar sedan visade det sig att Erica gått och startat en insamling ändå, skrattar Tina Cangemark.

I ett välformulerat inlägg på Facebook har vännen Erica Granquist startat insamlingen, som i skrivande stund har inbringat över 30 000 kronor på mindre än tre dygn.

– Pengarna är en stor sten som faller, det är underbart. Men stödet vi har fått från alla möjliga håll i kommentarer och meddelanden är ännu bättre. Jag grät en skvätt igår och vi kommer alltid vara otroligt tacksamma för stödet, säger Tina Cangemark.

Hon säger att familjen hade gjort allting i sin makt för att åka oavsett, men att insamlingen gjort att de slipper ett orosmoment och underlättar för att fokusera på allt annat som ska skötas när man är en familj med fem barn.

– Det såg mörkt ut ett tag men nu finns det en känsla av hopp. Vi är otroligt tacksamma för stödet vi fått.

Här kan du läsa mer om Liv och insamlingen