Familj

Julmarknad i Läckeby för andra året i rad

Kalmar Artikeln publicerades
Therese Pettersson är en av initiativtagarna till Läckebys julmarknad och här har hon precis varit med och pyntat byn inför helgens festligheter.
Foto:privat
Therese Pettersson är en av initiativtagarna till Läckebys julmarknad och här har hon precis varit med och pyntat byn inför helgens festligheter.

På söndag är det dags igen för en repris på förra årets lyckade julmarknad i Läckeby. En av initiativtagarna bakom evenemanget är bybon Therese Pettersson.

– Det hela började med att jag och en vän fick en fråga om vi ville starta en landsbygdsutveckling. Det ville vi så klart och det första jag kom att tänka på då var att anordna en julmarknad, säger Therese Pettersson.

Tillsammans med vännen Emma Angelin Holmén startade de därför Läckebys första julmarknad förra året.

– Efteråt hade vi en uppföljning och pratade med folket i byn och alla var så himla glada och positiva. De kramade om oss och sa ”varför har vi inte gjort detta innan?”, säger hon.

Therese Pettersson gör det här på sin fritid och det är helt ideellt.

– Det är så klart jag vill hjälpa till. Läckeby är en liten by som hamnat i kläm, säger hon.

Årets marknad kommer att följa samma koncept som fjolårets. Det kommer att säljas alltifrån smycken och betongskapelser till blommor och diverse ätbara delikatesser.

– Vi kör samma genuina tråd som förra året - bara lokala företag. Vi har varit i kontakt med kommunen och fått ett litet stipendium så vi har kunnat smycka byn med julbelysning och gran, så det har blivit jättefint, säger hon.

Nytt för i år, förutom julutsmyckningen, är de bodar som kommer att finnas på plats.

– Vi har lånat tolv stycken gammaldags bodar där alla försäljare kommer att stå. Det kanske inte låter så speciellt, men det är det lilla som gör det, säger hon.

Utöver julmarknaden så hjälper Therese också bygdegården i byn.

– Vi har bland annat haft två pubkvällar. Det gäller att se till sig själv; vad vill Jag ska hända i den här byn? säger hon.

– Jag brinner för att man ska kunna göra någonting. Någonting enkelt och kul. Det behöver inte vara något stort, men något som bryter det vardagliga.

Therese har bott i Läckeby sedan tio år tillbaka och det är stor skillnad att bo där jämfört med i stan där hon bodde innan.

– Läckeby betyder lugn och kärlek för mig. Spontanitet, avkoppling och glädje. Här ställer alla upp på varandra och alla hjälper alla, säger hon.

Läckebys julmarknad har öppet mellan klockan 13-15.30 på söndag den 17 december.