Familj

"Jag tycker att katter måste få en högre status"

Kalmar Artikeln publicerades
Ulla-Britt Reinhardt och hennes dotter Tina Reinhardt tillsammans med två av deras heliga birmor.
Foto:Amanda Ekblad
Ulla-Britt Reinhardt och hennes dotter Tina Reinhardt tillsammans med två av deras heliga birmor.

Calmare Kattklubb har funnits i snart 30 år och ordförande för föreningen är Ulla-Britt Reinhardt och hon har haft intresset för katter ända sedan hon var liten.

På väggarna är det fullt med tavlor på tecknade katter. På kopparna som står på bordet är det kattmotiv och till och med skedarna har en katt på skaftet. Det märks att i det här huset bor Ulla-Britt Reinhardt som älskar katter.

Ulla-Britt Reinhardt har haft intresset för katter i många år och har varit med i Calmare kattklubb ända sedan starten 1989. Hon har under hela sitt liv bott i Kalmar. Ulla-Britt skaffade sin första katt 1987 och har sedan dess haft många katter.

Hon har bara haft samma ras på de katter hon haft och det är Helig birma. Ulla-Britt och hennes dotter Tina berättar att birman är nyfiken, när de kommer hem med påsar brukar katterna vilja undersöka vad som är i dem. Hon tycker att katten är lite lagom i allt den behöver inte för mycket pälsvård och klättrar inte på väggar.

Ulla-Britt har varit ordförande för klubben sedan tre år tillbaka. Hennes dotter har också ett stort intresse för katter och sitter i valberedningen i klubben.

I dagsläget har Ulla-Britt sex katter som är av rasen helig birma. Hon avlar fram just den rasen.

Hennes dotter är van vid katter ända sedan hon var liten och berättar att Calmare kattklubb försöker satsar på att göra kattutställningar roliga för barnen.

– Jag vet själv hur tråkigt det kan vara när man inte får röra katterna, berättar Tina Reinhardt.

Ulla-Britt Reinhardt berättar om att hon tycker att synen på katter måste förändras.

– Jag tycker att katter överlag måste få en högre status, säger Ulla-Britt Reinhardt.

Hon gillar inte att människor skaffar katt utan att tänka efter och sedan bara släpper ut dem när de inte vill ha dem längre.

I Calmare kattklubb är det ungefär runt 200 medlemmar som är utspridda över hela länet men även på andra platser i landet . För medlemmarna så brukar de anordna olika caféträffar där de pratar om katter. De har också haft kvällar där de har fått utbildning i hur man sköter kattens päls och tänder.

Kattutställningar är något som Ulla-Britt tycker om och hon berättar att medlemmar i klubben ofta samåker till olika tävlingar tillsammans. Hon har varit på utställningar ända i Polen. Klubben brukar även anordna en egen utställning varje sommar.

För att få vara med och ställa ut en raskatt krävs medlemskap i en kattklubb, en stamtavla och katten måste vara vaccinerad. Om det är en huskatt som ställs ut krävs i stället huskattsbevis, vaccination och kastrering.

Ulla-Britt Reinhardt har även två hundar men hon berättar att hon gillar mest katter.

– Katter är bättre och lättare, säger Ulla-Britt Reinhardt med ett leende.