Familj

Kemist, politiker – och författare

Kalmar Artikeln publicerades
Kajsa Hedin har precis publicerat sin första bok, Skuggan som uppstår.
Foto:Karin Asmundsson
Kajsa Hedin har precis publicerat sin första bok, Skuggan som uppstår.

Kajsa Hedin är inte bara kemist och politiker, utan numera också författare. Debutboken Skuggan som uppstår handlar om Lydia, Helge och Minna och en magisk hiss i ett slott.

Skuggan som uppstår består av 24 korta kapitel, ett för varje dag i december fram till julafton. En julkalender, om man så vill.

Huvudpersonen Lydia jobbar på labb, precis som Kajsa.

– Det är två parallellhistorier och den är för barnsliga vuxna, för människor med öppet sinne. Jag vill gärna tro på tomten och hålla kvar mystiken.

Kajsa har marknadsfört boken i olika grupper på Facebook. Den finns att beställa på nätet, som print-on-demand, men ännu inte i ”vanliga” affärer.

Hon har tidigare skrivit nio julkalendrar, som hon mejlat till mina syskon och kompisar, ett mejl per dag.

– Jag bestämde mig för att i december skriver jag varje dag.

Kajsa har alltid skrivit, säger hon.

– Jag hittade en massa skrivböcker från när jag var sju år. Det gick knappt att läsa dem, men jag hade en massa idéer. Nej, jag har inte alltid drömt om att bli författare, men jag har drömt att få en bok färdig. Jag tycker att det är stort med böcker, och jag samlar på böcker. Det är en del som tycker att det finns så många som skriver, och vad är det för vits med en bok till? Men alla är olika.

Hon har inte försökt att få ut sin bok på ett etablerat förlag.

– Jag har samlat adresser men aldrig kommit över tröskeln. Jag gör det hellre själv, även om det inte blir samma spridning. Det skulle vara jättehäftigt att bli upplockad av ett förlag, och jag inser att korrekturläsningen kunde ha varit bättre.

Kajsa har en magisterexamen i kemi, och efter examen gick hon ett år på Skrivarskolan på Ölands folkhögskola. Hon var äldst, och den enda med akademisk utbildning.

– Alla andra kom direkt från gymnasiet!

Det fanns inga jobb för kemister så hon pluggade vidare till lärare. Senare kompletterade hon till biomedicinsk analytiker och var färdig med den utbildningen 2008. Hon har en tjänst på länssjukhuset men just nu är hon tjänstledig för att plugga två kurser, i kreativt skrivande och att skriva barnlitteratur, på Linnéuniversitetet.

– Det är distanskurser, och jag har velat göra det här jättelänge.

Man kan tycka att steget mellan kemi och barnboksförfattande är ganska långt.

– Vi är ett gäng naturvetare på kursen och det är rätt skönt för vi tänker lite annorlunda än humanisterna, vi är mer rakt på sak, vi är sakliga och rättframma. Jag stavar rätt illa och särskriver mycket. Vi ger varandra kreativa tips och ställer frågor, och det är lite häftigt att alla har en egen röst. De som har en bakgrund i litteraturvetenskap eller sociologi är lite luddigare, de är snälla och gulliga.

Under kurserna får hon testa på olika genrer. Just nu håller hon på med ett vampyrprojekt.

– Man har hittat ”vampyrgravar” i Polen, där man fäst de döda väldigt mycket för att de inte ska kunna komma upp igen.

Kajsa Hedin sitter i kommunstyrelsen och är vice ordförande i servicenämnden. Hon gick med i Moderaterna 2001 och fick sitt första politiska uppdra året efter.

– Jag läste på om alla partierna för att ta reda på var jag passar in, och kom fram till Moderaterna, tveklöst.

Kajsa är 41 år, hon är gift och har två döttrar.