Familj

Kulturpersonligheten Rose Hasting har avlidit

Oskarshamn Artikeln publicerades
Rose Hasting har avlidit.
Foto: Torbjörn Byman
Rose Hasting har avlidit.

För många var Rose Hasting mittpunkten för Oskarshamns kulturliv. Hon var ordförande för kulturnämnden och drev en tre hundra år gammal herrgård. Rose blev 82 år gammal.

Under 60-talet flyttade Rose Hasting från Västerviks kommun till Oskarshamn med sin make Bo. Hon var då aktiv inom Socialdemokraterna och blev ordförande för kulturnämnden. När Rose flyttade till Oskarshamn arbetade hon också som husfru på Fredriksbergs herrgård där hon guidade besökare genom de gustavianska byggnaderna från 1700-talet. Efter att Rose slutade som husfru år 1998 blev hon aktiv i konstföreningen Källströmsgården i Påskallavik. Under ett tiotal år var hon ordförande för föreningen och hon var mycket uppskattad.

– Det finns ingen som kan mäta sig med hennes starka energi, konstkunnighet och vilja. Hon var verkligen fantastisk, säger Lisbeth Karlsson, från föreningen Källströmsgården i Påskallavik och fortsätter.

– Hon ordnade fantastiska mat- och kulturresor och det finns ingen som kan anordna lika fantastiska resor som hon. Vi var i Värmland och på Gotland många gånger. Ett år då skulle vi åka till Borgholm men då kunde jag inte följa med. Jag minns att jag grät trots att jag kunde åka till Borgholm senare, men jag kunde inte se det med Roses ögon. Vi kommer att sakna henne mycket.

Rose Hasting blev 82 år gammal.

Fakta

Rose Hasting

Rose Hastings föddes 1936 och växte upp i Blankaholm i Västerviks kommun. Under 60-talet flyttade hon till Oskarshamn med maken Bo. Där var hon aktiv i Arbetarnas Bildningsförbund, ABF och var ordförande i kulturnämnden för Socialdemokraterna. Rose Hasting var också ordförande för föreningen Källströmsgården i Påskallavik i ett tiotal år och var husfru på Fredriksbergs herrgård fram till år 1998.

Visa mer...