Familj

Minna tävlar för konditorlandslaget

Kalmar/ Stockholm Artikeln publicerades
Minna Lindegård från Kalmar är med i Svenska konditorlandslaget, och deltar i Nordiska mästerskapen i Danmark.
Foto:Privat
Minna Lindegård från Kalmar är med i Svenska konditorlandslaget, och deltar i Nordiska mästerskapen i Danmark.

Nästa helg gör Minna Lindegård debut i Svenska Konditorlandslaget. I danska Herning ska hon tillverka tårtor, och desserter. Målet är att vinna.

Minna, som är 23 år, är uppvuxen i Kalmar. Hon tog studenten på Jenny Nyströmsskolan där hon läst till konditor och bagare, och sedan fortsatte hon på Yrkeshögskolan i Kristianstad, där hon tog gesällbrev.

Nu jobbar hon på Lillebrors bageri i Stockholm, efter att tidigare varit på Dessert och Choklad.

Minna har varit elev i Svenska Konditorlandslaget under 2016 och 2017, men nu blir det ”på riktigt”.

– Målet är att ta guld! Men bara det att jag har kommit med i landslaget är stort.

De Nordiska mästerskapen är i Herning i Danmark 18 och 19 mars. Under nio timmar ska lagen tillverka två tårtor, två glasstårtor, åtta desserttallrikar och en stor chokladskulptur som ska vara minst en meter hög.

– Det ska bli jätteroligt! Men det blir klart jobbigt, vi har kort tid på oss.

Minna jobbar mest med tårta och glass, och lagkamraten Emelie Karlén med dessert och chokladskulptur.

– Men vi hjälps åt också.

Sedan slutet av december har de, tillsammans med lagledaren Gustaf Mabrouk tränat inför tävlingen. Först har de jobbat med att sätta idéer, koncept och smaker. Nu handlar det om tidsträning, att hinna med att göra allt som ska fram. Det krävs mycket träning för att alla moment ska sitt.

Temat för tävlingen är ”sport”. Det svenska laget har tolkat temat genom att lyfta fram konståkning. Skulpturen föreställer en konståkerska som gör en piruett, tårtan dekoreras med en sockerskulptur som föreställer en konståkerska, glassen pryds med en skridsko i socker och desserten byggs med delar som anspelar på rinken där konståkerskan gör sitt uppträdande. Bakverken har fått namn från konståkningsvärlden. Glassen Piruett är en krämig färskostglass med hallon och svartvinbär, desserten Lutz består bland annat av åkerbärskräm. Färgerna går mellan lila och rosa, med stänk av gult och orange.

På Lillebror arbetar Minna med det ”söta”.

– Kakor, och just nu är det mycket semlor som gäller.

När hon själv ska äta något sött är den en sak som gäller:

– Choklad är helt klart min favorit.

Det är bara tre länder som deltar i nordiska mästerskapen, förutom Sverige också Danmark och Norge.

– Hur det än går blir det en pallplats, och det är fantastiskt att få vara med!

Medlemmarna i Svenska Konditorlandslaget tävlar både individuellt och i lag. Landslaget grundades 2013. Målet är att konditorerna ska bygga upp en bred kompetens vad gäller att skulptera med choklad, karamell och is.