Familj

Minnesord Alvar Fröding

Familj Artikeln publicerades
Alvar Fröding är död.
Foto: Sara Kollberg
Alvar Fröding är död.

En glädjespridare och radioprofil i Kalmar har gått ur tiden.

Det är med stor bestörtning vi på P4 Kalmar nåtts av beskedet att vår kamrat och kollega Alvar Fröding avlidit bara några dagar före sin 80-årsdag.

Alvar brann för mycket, sin fina familj, jobbet på bilprovningen, idrotten och för sitt frilansjobb som sportreporter. När hans röst i radio tystnade för några år sedan var det slutet på en period som präglat radions sportbevakning under mer än tre årtionden.

Vi kommer att minnas Alvar för hans noggrannhet. Efter söndagssändningarna var han den som sent på kvällen släckte ljuset i radiohuset. Han stannade kvar längst, för att våra morgonsändare skulle få bästa möjliga överlämning.

Läs även

Vi minns honom för hans stora kunnande och för hans engagemang. Ingen kunde rycka med sig andra som Alvar. Hans positiva sätt och idérikedom kommer att prägla sportbevakningen flera år framöver.

I början av 90-talet kom Alvar med frågan:

”Borde inte radion dela ut ett sportpris?

Det dröjde inte länge förrän radioledningen ”gått igång” på idén. Numera är P4 Kalmar sportkometpris en välkänd och uppskattad företeelse inom idrotten i Kalmar län.

Allra mest minns vi Alvar som glädjespridare. Hans skratt hörs fortfarande i huvudet hos många av oss. Han tröttnade aldrig på att prata om roliga episoder, ofta där något gått snett i direktsändning. En klassiker är direktreferatet från en fotbollsmatch i norra länet, där Alvar tvingades sitta på en dålig referatplats. När en farlig frispark skulle slås, då backade en stor buss upp framför Alvar. Givetvis kunde han inte se någonting av frisparken. Men detta liksom mycket annat klarade Alvar galant.

Vi tänker i dag särskilt på livskamraten Pia, barnen Nicklas och Annelie samt barnbarnen.

Tack för allt, Alvar och måtte du få snacka mycket sport i himlen!

Ledning och personal P4 Kalmar

genom Bosse Nilsson, sportansvarig