Familj

Minnesord – Birgit Jansson

Familj Artikeln publicerades

Birgit Jansson, Emmaboda, före detta postkassörska och aktiv inom SPF och folkdans, avled den 23 september på Kalmar Länslasarett efter en kort tids sjukdom och i närvaro av sina barn. Birgit blev 98 år.

Hon föddes den 9 november 1920 i Norrköping, dotter till Clara och Karl Hagström. Efter skolgång arbetade hon som kontorist inom stadens textilindustri, innan hon 1944 flyttade till Sågmyra i Dalarna och bildade familj tillsammans med sin make, Östen Jansson, också han från Norrköping. I Sågmyra arbetade hon på 1950-talet som postkassörska. 1960 flyttade familjen till Småland och Nässjö och 1962 vidare till Vetlanda. 1964 kom hon till Emmaboda där Östen arbetade som verkmästare och personalman på Glasverket. Birgit återkom här till Posten, nu som kassörska fram till pensioneringen 1985. Hennes Östen avled 1984 och hon har varit ensamstående sedan dess. Som pensionär aktiverade hon sig inom SPF ELVA i Emmaboda kommun, och under åren 1990-2004 var hon sekreterare i föreningen.

Hennes stora intresse var dans, och hon medverkade i Gillesdansarna ända upp i 90-årsåldern. Intresset att arbeta med målning och andra konstnärliga material har funnits med sedan ungdomen. Under 90-talet blev hon uppskattad profil i samhället när hon rastade sin lilla chihuahua Konrad vid Bökön och runt Er-sjön, långt innan hundrasen blev kändisaccessoar. Sommarstugan utanför Rävemåla har varit ett kärt utflyktsmål sedan 1974. Favoritsysslan här var att sitta på bryggan eller i båten och meta, och njuta av naturen runt omkring.

Birgit sörjs närmast av barnen Bosse och Birgitta och av tre barnbarn med familjer.

Bo Jansson