Familj

Minnesord – Ivar Karlsson

Familj Artikeln publicerades

Ivar i Duvemåla - Ivar Karlsson, Emmaboda har gått ur tiden i en ålder av 87 år! Närmast sörjande är hustrun Aino och sönerna Jan Erik - med familj - Bennet och Christer.

Eldsjälen Ivar i Duvemåla kom att bli en del av det offentliga Algutsboda, en del av det offentliga Emmaboda och -genom sina insatser vid sidan av Vilhelm Moberg ( genom utvandrareposet) för att Duvemåla kommit att bli en turistattraktion - därtill menar jag t o m en del av det offentliga Småland!

Hans insatser som hembygdsvän, hans livsgärning och bana kommer med säkerhet att belysas av andra vänner till Ivar i Duvemåla! För mig personligen är det en gåva att ha fått lära känna och bli nära vän med denne timide, godhjärtade sprudlande kreative man!

Jag lärde känna honom i Vilhelm Moberg Sällskapet där vi möttes under många år!

Kommen från Lessebo och som Vilhelm Mobergvän hade jag i många år för vana att när jag gästade hemorten göra en Mobergrunda. En åktur i Vilhelm Mobergs fotspår genom Ljuder till Åkerby vägskäl och därifrån via skolan och minnestenenen i Moshultamåla till Ivars Duvemåla! Ivar var då som regel på plats - ivrigt och ytterst kunnigt berättande och guidande! Hans insatser har också givit eftermälen i form av staty på Kristina i Duvemåla - påfallande lik Helen Sjöholm och cafébyggnad sponsrad av Benny Andersson! Samna med bysten av Vilhelm Moberg i Moshultamåla!

Vi har genom åren hållit tät kontakt - sedan Ivar för något år sedan drabbats av stroke och försämrad talförmåga med sonen Jan Eriks hjälp - genom telefonsamtal, möten och kontinuerlig brevväxling! Utöver Mobergiana livet också om fotboll på Gunnar Nordahls tid! När det spelades bättre boll enligt visan. Jag kunde förära Ivar fotbollsrim jag gjort - om just Gunnar Nordahls tid inkl Kalmar FF:s första allsvenska lag! Otaliga är de aftiklar ur kalmartidningar och Emmaboda Tidning Ivar i sin tur har sänt mig! Tala om jul- och kärleksbrev! Bådas fotbollsintresse väcktes nog på allvar i just Emmaboda - på Idrottens Dag i juni 1948! IFK Norrköping med redan då legendariska spelare som Emnabodasonen Masse Holmqvist, Knut och Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Torsten Lindberg m fl! Därtill då comming men som Bajdoff och Julle m fl i lilla Emmaboda! Mästarlaget IFK Norrköping mot en smålandskombination! Den andre Emmabodasonen virtuose Mulle Holmqvist var skadad och fick nöja sig med att göra avspark. Denna högtidliga dag hade mer än 5000 åskådare samlats på Emmaboda Idrottsplats! Ivar var där och jag var där! Det var ett sorl och ett ståhej som ingen av oss upplevt tidigare! Plötsligt tystnar publiken helt! Gunnar Nordahl - kanoniären - gjorde entré! Ivar fick alla stjärnspelares autografer! För några år sen förärade vännen Ivar mig sitt autografblock! En klenod och verkligen kärlekens gåva! Bekräftat av den sista hälsningen jag fick från Ivar för blott kort tid sedan förmedlad av sonen Jan Erik!

Olle Dahlin