Familj

Minnesord Sölve Kernell

Familj Artikeln publicerades

Rotaryvärlden har sorg. Rotary har förlorat en sann rotarian. Sölve Kernell avled den 23 nov omgiven av sina nära och kära. Sölve blev 83 år. Vi är många som kommer att minnas Sölve för den engagerade och entusiastiske rotarian han var. Det blev plötsligt tomt. Ett tomrum efter en aktad vän med ett stort hjärta för Rotary. Sölve Kernell var medlem i Kalmar Rotaryklubb (RK) 1978 – 2016. Från 2017 medlem i Emmaboda RK. 
Rotary är ett världsomfattande yrkesnätverk som gör humanitära insatser.

Det är en politiskt och religiöst oberoende organisation som grundades 1905 i Chicago. Grundidén är att rotarianer delger varandra kunskap till ömsesidig nytta för att tillsammans bidra till fred och en bättre värld. Rotarys kärnvärden är tjänande, kamratskap, mångfald, integritet och ledarskap. Sölve brann för Rotarys ideal och kärnvärden. I ord och handling omsatte Sölve detta med gedigen kunskap och översvallande osjälvisk glädje.

Vi är många rotarianer som genom åren har suttit på ”skolbänken” och tagit del av Sölves brandtal för ökade aktiviteter i serviceinriktade projekt genom Rotary Foundation och inte minst för kampen att utrota polio.
President i Kalmar RK, Distriktsguvernör (DG) och ordförandeposter inom Rotary Sverige tog Sölve vidare för internationella uppdrag i Rotarys arbete. Under åren 2004–06 var Sölve Rotary International Director - ledamot av den internationella styrelsen för Rotary. Det blev många resor långt ut i världen.

Det blev en livsstil för Sölve och hans kära Gunnel. Hustru Gunnel fanns alltid vid Sölves sida som en god support, kärleksfull och trogen. Sölve lämnade ingen oberörd! Med Rotarys värdegrund uppmanade han till arbete i Rotarys anda. Han blev en verklig mentor för funktionärer och enskilda rotarianer. Sölve manade till ansvar att själv söka kunskap med egen utveckling för ställningstagande i sakfrågorna.

Dock fanns han alltid för att stötta, ge alternativ och uppmuntra. Sölves mentorskap var uppriktigt och ärligt för att ge kraft och styrka inför uppdrag inom Rotary. Bakom den bestämda och allvarliga fasaden fanns en man med glimten i ögat och med ett stort, varmt och innerligt hjärta. Sölve bidrog med stordåd för Rotarys verksamhet lokalt, nationellt och internationellt. Sölve var och kommer alltid att vara Rotary.

För Kalmar Rotaryklubb Elisabeth Zander, Distriktsguvernör

För Rotary InternationalMikael Ahlberg, Rotary International Director

Lennart Arfwidsson, Rotary International Director 1992-94