Familj

Monica har skrivit om att känna rädsla utan rädsla

Kalmar
Monica Hamrin, psykoterapeut har skrivit boken Känn rädsla utan rädsla.
Foto: Karin Asmundsson
Monica Hamrin, psykoterapeut har skrivit boken Känn rädsla utan rädsla.

För ett par veckor sedan var hon på Bokmässan i Göteborg med sin bok Känn rädsla utan rädsla. – Det var en upplevelse, jag har aldrig varit där tidigare, säger Monica Hamrin, psykoterapeut i Kalmar.

Monica Hamrin, har varit med i projektet ”från bokidé till bokmässa” som drivs av Litterära konsulter.

– Jag är 65 år och behöver inte jobba lika mycket. När jag började få lite mera tid över gick jag en onlinekurs ”planera ditt skrivande”. Den finns i lite olika varianter. Jag valde varianten med lektör, redaktör och korrekturläsare samt teknisk produktion, med omslag och inlaga. Det är många delar för att göra en bok.

På bokmässan hade Litterära konsulter en monter, där de deltagande författarna fick lansera sina böcker.

– Det är många som slåss om uppmärksamheten, och vi var på plan 2 som inte är den mest välbesökta, men jag sålde elva böcker.

Monica har arbetat i många år med individualterapi, stödsamtal, parterapi och handledning, både som anställd och egen företagare.

– Om man är psykoterapeut ska man skriva en bok minst en gång i livet, skrattar hon.

Det finns en uppsjö av olika självhjälpsböcker, men hon menar att det finns plats för en till:

– Den är ganska allmängiltig, och jag tänker mig att läsaren är en människa som har mycket rädsla. Alla går med rädsla för något. Stress är ofta rädsla för att inte hinna med. När man är stressad, eller inte sätter igång med sitt arbete och därför blir stressad är det ofta inte för att man är lat, utan många gånger att man är rädd att misslyckas.

Hon menar att ofta har man med sig mönster från barndomen som gör att man känner rädsla.

– Som att prata inför folk. Det är ofta en rädsla som väcktes när man var i skolan, man tänker inte att då var då och nu är nu.

Hon menar också att ju mer man möter rädslan desto mindre påverkar den.

Boken består av två delar, en mer teoretisk och en mer praktisk. I den teoretiska finns också frågor att reflektera över.

– Det är först när man blir medveten som man kan göra en förändring, och skapa redskap som leder till förändrat beteende.

I den praktiska finns övningar, som andning och avslappning. Och det som på nysvenska kallas self companion, ungefär att acceptera sig själv.

– Många är självkritiska istället för självaccepterande. Man är ofta i regel hård mot sig själv, ställer orimliga krav medan man kan ha förståelse för andra. Om man kan tillgodose fler behov för sig själv har man mindre förväntningar på vad andra ska göra. Och gör någon annan det är det en bonus.

Hon har planerat ett releaseparty i Kalmar senare i höst, och hon har fått ett uppdragatt tala om boken för en hälsogrupp på Öland.

– Det är några damer mellan 60 och 92 år, som samlas för att gympa pch så har det npgin gäst som kommer och pratar.

Monica är uppvuxen i Norsberg i Västmanland, och bosatt i Kalmar sedan början av 80-talet.

Boken är utgivne på det egna förlaget Drömförlaget och finns förutom i de lokala bokhandlarna också på Bokus och Adlibris.

Känn rädsla utan rädsla är utgiven på Drömförlaget.
Känn rädsla utan rädsla är utgiven på Drömförlaget.