Familj

”Nu behöver jag inte jobba när alla andra är lediga”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Lennart Skärkarl tycker att en brandman ska prioritera det praktiska kunnandet. ”Det teoretiska får inte ta överhanden.”
Foto:Lotta Zaar
Lennart Skärkarl tycker att en brandman ska prioritera det praktiska kunnandet. ”Det teoretiska får inte ta överhanden.”

I 30 år har Lennart Skärkarl varit brandman, men nu lägger han hjälmen på hyllan. ”Jag tycker att jag kan känna mig stolt för jag har hjälpt mycket folk.” I arbetet har han också sett mycket otäckt som har etsat sig fast i minnet.

Lennart Skärkarl utbildade sig till möbel- och inredningssnickare och han jobba på flera ställen innan han började som deltidsbrandman 1985. Två år senare fick han fast anställning på heltid. Att han skulle bli brandman var inte givet.

– Det var ingen barndomsdröm utan det växte till senare.

När han väl hade bestämt sig för yrket gjorde han vad han kunde för att nå sitt mål.

– Det var en fördel att ha dykutbildning så jag lärde mig det på västkusten en sommar. En annan fördel var att kunna något om sjukvård så jag gick en ambulansutbildning i Kalmar i sju veckor 1985.

För att kunna bli deltidsbrandman var han tvungen att jobba centralt.

– Då var inställelsetiden fem minuter, nu är den sex minuter. Jag började jobba som golvläggare på min fars firma i staden.

Lennart har två äldre syskon och i familjeföretaget jobbade även hans bror. Han tycker att det är bra att ha ett praktiskt yrke i grunden.

– Förr hade man ofta arbetat som svetsare eller snickare innan man blev brandman. I dag kommer många direkt från gymnasiet. Det här är ett allsidigt och praktiskt yrke där man ska kunna lösa problem när man ställs inför dem när vi är ute på saker. Om något går sönder så får man fixa det så att det blir funktionsdugligt.

Han rekommenderar blivande brandmän att jobba några år först.

– Jag tycker att det är bra om man har en utbildning i ett praktiskt yrke och har hunnit jobba några år, sedan söker du in på SMO-skolan. Då har du hunnit träffa och arbeta med folk.

Lennart Skärkarl tror ändå att vinden har vänt.

– I stora städer har man börjat anställa mer på praktiska grunder vilket jag tycker är bra. Det är väldigt höga intagningspoäng till skolan för Sydd Mot Olyckor, men det teoretiska får inte ta överhanden.

Trots sin aktningsvärda ålder har Lennart fortsatt att jobba med utryckningar och han har klarat alla tester.

– Varje år är det rullbandstest och en bana där man bär slangväskor, reser stege och andra arbetsmoment på tid. Sedan har vi läkarundersökning och de kollar arbets-EKG för att man ska få göra rökdykning.

Det har blivit en del träning på stationen genom åren.

– Tränar du inte så klarar du inte det där, det gör sig inte själv. Nu får jag göra det på egen hand. Jag kommer att cykla lite på grusvägar och göra sjukgymnastik hemma.

Hans två barn är båda aktiva idrottare och som pensionär kommer han att lägga mer tid på deras aktiviteter.

– Jag är redan materialförvaltare för IKO:s a-pojkar där sonen spelar. Sedan ska jag skjutsa min dotter som tränar triathlon.

Ingen av barnen vill gå i Lennarts fotspår.

När Lennart började som deltidsbrandman fick han jobba i ambulansen.

– Ambulansen var kommunal då. Att börja där var bra för att få larmrutin och adresskännedom. När jag nyligen börjat åkte vi på en olycka på E 22:an vid Misterhult. Vi var flera ambulanser och fem personer omkom då. Det var nästan det första larmet jag åkte på och sedan dess har det varit otaliga tragiska olyckor. Jag kommer ihåg de flesta.

Efter svåra olyckor pratar brandmännen med varandra om det som hänt.

– Jag tycker också att det har hjälpt att göra något praktiskt, då bearbetar man det för tillfället. Men man glömmer aldrig olyckor.

Det har hunnit bli en del kattlarm också.

– En del ringer redan efter ett par timmar och då åker vi inte ut, men om katten suttit i två dygn så försöker vi hjälpa till. Det blir som en liten övning i att köra med hävaren och dessutom gör vi nytta.

Lennart har trivts bra med att vara brandman, men tycker att det ska bli skönt att slippa helgtjänstgöringen.

– Nu behöver jag inte jobba när alla andra är lediga.

Lite jobb kommer det ändå att bli.

– Jag jobbar extra på en snickerifirma i staden och sedan har jag en båt som jag renoverat i några år.

En mindre skogsfastighet i Ishult kräver också sitt.

– Jag är fritidsskogsbrukare och jagar lite rådjur och vildsvin.