Familj

Nu blir det gratis att släktforska

Kalmar/Sverige Artikeln publicerades
Trots att släktforskningen är billigare, betyder inte det att det blir lättare förklarar Hans Egeskog.
Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT
Trots att släktforskningen är billigare, betyder inte det att det blir lättare förklarar Hans Egeskog.

I början av februari gjorde Riksarkivet sitt digitala arkiv gratis. Hans Egeskog, redaktör på släktforskartidningen ÖGF–lövet, tror att det kommer bidra till ett ökat intresse för släktforskning.

Det var i slutet av 2017 som riksdagen tog beslutet att Riksarkivet skulle få 10 miljoner kronor för att kunna göra det digitala arkivet gratis. Kostnaden för arkivet fanns därför inte utan anledningen.

Hans Egeskog berättar att det kostar mycket för Riksarkivet att göra allt digitalt. Nu är alla grunddokumenten i Riksarkivets digitala arkiv helt gratis. Därför tror nu Egeskog att det kommer locka fler att börja släktforska. Han tillägger att även fast det blir billigare, kommer släktforskningen inte bli lättare.

– Det handlar om att man måste veta vad man letar efter, säger han.

Egeskog berättar att tv kan få det att se enklare ut än vad det är, då det egentligen ligger oroligt mycket tid bakom forskningen.

Inte alla är lika glada över beslutet. Det har kritiserats av de kommersiella aktörerna inom släktforskning. Egeskog säger att många aktörer har varit kritiska och uppfattat det som att staten går in och tar över det de tjänar pengar på. Han förklarar att det Riksarkivet har är enbart grundmaterial, medan de kommersiella aktörerna har utvecklat grundmaterial så det blir lättare för släktforskare att läsa.

– De kommersiella aktörerna har utvecklat sina egna grejer, säger han.

Det viktigaste för folk som är nyfikna på släktforskning, berättar Egeskog, är att de pratar med sina äldre släktingar och kollar igenom gamla bilder först, innan de letar i något digitalt arkiv.

– Börja inte i arkiven, för de kommer alltid finnas kvar, säger han.