Familj

Sivert Andersson var "Polisen i Lindsdal"

Lindsdal Artikeln publicerades
Sivert Andersson var "Polisen" för de boende i Lindsdal under många år. Han lärde känna många i samhället redan från dagis. 2 bilder
Foto:PeO Larsson
Sivert Andersson var "Polisen" för de boende i Lindsdal under många år. Han lärde känna många i samhället redan från dagis.

Förre närpolisen i Lindsdal, Sivert Andersson, har avlidit en ålder av 76 år. Han var i årtionden en av samhällets mest kända och uppskattade personer.

Han var en legend i Lindsdal, djupt engagerad i samhällslivet. Partipolitisk stöttepelare i Centern i många år, djurvän och jägare.

Han avled strax innan årets älgjaktpremiär och jaktlaget började jakten med en tyst minut för honom.

Men det är som "Polisen i Lindsdal" de flesta minns honom. En period hade han också en egen polisstation i en stuga på tomten.

– Han var en praktisk polis, säger Sven-Erik Karlsson, som arbetade i samma turlag inom polisen som Sivert Andersson när han kom till Kalmar 1976, sedan blev hans chef och en period också facklige representant.

– Jag minns när Riksrevisionen var i Kalmar och följde Siverts arbete en dag. Efteråt konstaterade revisorn "I dag har jag fått lära mig hur många onödiga lagar det finns".

Sivert Andersson fanns alltid till hands i Lindsdal och han kände de flesta. Inte minst ungdomarna hade mycket kontakt med samhällets egen polis. Han följde ungarna från dagis.

Om det hände något i Lindsdal ringde man inte in till polisen i Kalmar. Lindsdalsborna ringde Sivert. Och han hade inget emot det.

"Jag har alltid mobilen på ifall det är något", sade han.

Ibland kunde det kollidera med det fackliga arbetet för en reglerad arbetstid, minns Sven-Erik Karlsson, som var engagerad i polisfacket.

– "Med ditt sätt att resonera skulle jag aldrig få något uträttat", sade han en gång när jag lite försiktigt påpekade att det kunde vara en fördel med att hålla sig till schemat, säger Sven Erik Karlsson.

Personkännedomen var ovärderlig för en närpolis. Men det var inte alltid polisen behövde söka upp ungdomarna som gjort något fuffens. Ibland kom de till honom.

"Det finns saker de unga helst vill prata med mig ensam om och inte med föräldrarna", konstaterade han.

Ibland kunde lite ovanliga åtgärder ordna en besvärlig situation. Som när Lindsdal drabbats att massor med ungdomar var ute och sköt sönder gatlyktor med luftgevär. Polisen fick inte beslagta vapen utan att någon var misstänkt.

Då ordnade Sivert en kväll då föräldrarna fick komma till hans verkstad och själva förstöra luftvapnen.

När Lindsdal drabbades av en serie skadegörelser något år efter att han gått i pension gjorde vår tidning ett reportage. "Det här hade aldrig hänt om Sivert varit kvar", var det många som tyckte då.

Omsorgen om djur kom ofta till uttryck. Han var en mycket duktig hundförare inom polisen och i omgångar också anlitad som instruktör vid hundskolan i Sollefteå.

Han tog också hand om skadade fåglar i det egna fågelsjukhuset vid villan i Förlösa.

Sven-Erik Karlsson minns Sivert Andersson som en härlig människa med ett glatt humör, alltid uppskattad av kollegorna.

– Och så dansade han väldigt bra. Det var ingen som fick dansa så mycket som han när vi hade våra fester.