Familj

Susanna – en styrman som stickar och spinner

Kalmar Artikeln publicerades
Susanna Scheller stickar flera timmar varje dag. 4 bilder
Foto:Karin Asmundsson
Susanna Scheller stickar flera timmar varje dag.

Hon lärde sig sticka som liten av mamma, mormor och farmor. För fyra år sedan tog intresset fart, och numera stickar Susanna flera timmar varje dag.

– Varför? För att det är så himla roligt.

Susanna Scheller som är från Skene i Västergötland flyttade till Kalmar direkt efter studenten för att gå på Sjöfartshögskolan.

– Jag har seglat sedan jag var liten.

Hon tog examen 2013. På hennes instagramsida finns magiska bilder över solnedgångar på Atlanten. Hon gjorde en resa med ett containerfartyg från Göteborg till New York via England och Kanada. I New York blev det ett besök på den kända garnbutiken Purl Soho, och några härvor lyxgarn.

– Det var inget snack om saken, jag skulle dit.

Det blev bara ett pass som styrman till sjöss, arbetsmarknaden för nyutbildade sjöbefäl är svår, men hon har också arbetat som matros. Nu är hon skeppsmäklare.

– Men förhoppningsvis ska jag ut efter nyår.

Hon tar med stickningen till jobbet, och hon stickar på kvällarna. Alldeles nyligen har hon och sambon Robert fixat en särskild stickfåtölj.

Hon är uppvuxen med handarbetande kvinnor runt sig som inte bara stickat utan också broderat, vävt, virkat och sytt.

– Det finns ett foto när jag är tio år och sitter och kämpar med en stickning. Men sen tog det fart de senaste fyra åren. Innan dess virkade jag mest. Jag började sticka halsdukar och raggsockar, och 2014 stickade jag min första tröja.

Numera är det Susanna som ansvarar för Stickklubbens träffar – Stickklubben träffas varje torsdag och varannan söndag, och var man träffas framgår på klubbens facebooksida.

– Det skulle kännas konstigt att inte gå dit, torsdagarna är väldigt heliga. Vi brukar vara runt tio stycken, men ofta är det lite olika vilka som kommer. Det är runt 15 som kommer ganska ofta. Det är ett fantastiskt gäng, har man inte inspiration så får man. Och så är jag med i en pysselgrupp som träffas på onsdagarna, och vi stickar mest.

På stickorna just nu har hon en randig tubhalsduk, en lintröja som saknar ärmar, två par raggsockar, en hemlig julklapp som snart måste klar samt vantar i flerfärgsstickning som varit i produktion i två år. Hon stickar nästan alltid på rundsticka, som är mer skonsamt för rygg och axlar.

– Vad som är roligast att göra? Allt. Men mest tröjor, tror jag.

Hon bär en kofta i merinoull, formgiven av den svenska unga stickaren Linnea Öhman. Favoritmaterialet är merinoull och alpacka.

– Mjukt och mysigt.

Hon stickar varje dag, och tror inte att hon någonsin kommer att tröttna.

För ett år sedan började hon också att spinna sitt eget garn.

– Svår? Näe, faktiskt inte. Det handlar om att tajma trampandet med hur man matar fram fibern. De nya rockarna är mer lättrampade. Det gäller att trampa i rätt takt.

Susanna tipsar om att det finns massor av resurser på nätet.

ravelry.com och pinterest.se finns massor av inspiration, och det finns många som stickar och bloggar.

– Jag brukar läsa Clara stickar och syr och Dödergök.

Stickklubben finns på http://stickklubbenkalmar.blogspot.se, och Facebook.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.