Feature

Östra Malmen i Kalmar cirka 1929

Feature Artikeln publicerades
Östra Malmen, fotograferad från gamla vattentornet cirka 1929.
Foto: Vykort ur Klas Palmqvists samling
Östra Malmen, fotograferad från gamla vattentornet cirka 1929.

När Kalmar flyttades från slottets omedelbara närhet till Kvarnholmen i mitten av 1600-talet fanns där redan ganska många fiskare och en hel del annat ”småfolk” som inte platsade i borgerskapets nya fina stad.

Deras hus revs och själva fick de packa sig i väg till den likaledes nya stadsdelen Malmen på fastlandet. Här fick vanligt folk bo i enkla, tätt sammangyttrade kåkar i ungefär 300 år.

Då slog myndigheterna till igen. Gamla Malmen skulle ”totalsaneras”. Husen skulle bort, oavsett i vilket skick de var. Visst fanns här ett och annat ruckel, men mycket var byggt av kärnfriskt virke och hade kunnat stå rycken i många, många år till.

I stället fick vi på 1970-talet de statliga tegelkolosserna för polisen, skatteförvaltningen och länsstyrelsen. Invånarna blev ivägkörda på nytt. Den här gången hänvisades de i första hand till nybyggena i Norrliden.

När bilden togs för ungefär 90 år sedan bodde ungefär 900 personer i de kvarter där de tre moderna mastodontbyggena breder ut sig i dag. Varken polisen, skattemyndigheten eller länsstyrelsen blev kvar i mer än några decennier och återfinns numera på helt andra adresser. I dag finns några få gamla bostadshus kvar som en skammens kuliss vid Strandgatan.