Feature

Populärt par

Feature Artikeln publicerades
”Proletärsångerskan” Viola Lindgren och den mångsidige Schwente i Flena. Han var virtuos på flera instrument, bland annat banjo, klarinett och dragspel.
Foto: ur Uno ”Myggan” Ericsons bok ”På nöjets estrader” (1971)
”Proletärsångerskan” Viola Lindgren och den mångsidige Schwente i Flena. Han var virtuos på flera instrument, bland annat banjo, klarinett och dragspel.

Ernst Dahllöf (1881–1934) från Kalmar uppträdde som bondkomikern Schwente i Flena första gången 1902. Han utvecklades snabbt till en musikalisk universalartist med lätt surrealistiska drag och bara ett par år senare var han av landets mest eftersökta och bäst betalda artister.

På två dagar i Jönköping 1904 drog han till exempel in 4 000 kronor, vilket i dagens penningvärde motsvaras av mer än 200 000 kronor. Revykungen Emil Norlander utnämnde honom till ”den roligaste människa jag sett!”.

Schwente turnerade ofta i par med ”proletärsångerskan” Viola Lindgren, till vänster, som gärna sjöng sånger som ”Arbetets söner”, vilket kunde medföra hård kritik i borgerliga tidningar. Tillsammans gjorde de braksuccé i hela Norden och även i S:t Petersburg och Berlin, där Schwente också spelade in sina första grammofonskivor. Bilden visar Viola och Schwente i ett gatumusikantnummer där hon spelade gitarr och han fiol samtidigt som han skötte en hel trumslagarutrustning med cymbal och allt på ryggen.

Ernst Dahllöf var född och bodde på Södra vägen 1 i Kalmar, det så kallade gamla lasarettet. Efter att ha gift sig tillbringade han sjuk och trött sina sista år i Helsingborg. Hans grav finns på Södra kyrkogården i Kalmar.