Feature

Tidningen för 80 år sedan: Nilsson från Öland drunknade efter torpedering

Kalmar län Artikeln publicerades

En eldare från Föra på Öland blev ett av de svenska dödsoffren under världskriget, mellan Finland och Ryssland pågår förhandlingar och planer på judisk koloni i Abessinien.

I slutet av oktober 1939 blev ångaren Albania torpederad och sänkt under färd mellan London och Newcastle. Två i besättningen, övermaskinisten och eldaren, dog. Enligt artikeln publicerad den 24 oktober var eldaren Karl Nilsson, född 1906 och hemmahörande i Husvalla, Föra socken, Öland.

Nästan varje nummer av tidningen har vid den här tiden artiklar eller notiser om attackerade eller sänkta fartyg, inte sällan svenska.

I öster drar konflikten närmare, men än så länge pågår förhandlingar mellan Ryssland och Finland. Med under mötena är även svenska och amerikanska representanter, och förhoppningen var att det hela bara skulle ta två eller tre dagar ”emedan de frågor som dryftas, i främsta rummet äro av politisk natur, och sådana icke bruka fordra en så lång behandling som de ekonomiska”.

En annan föraning om de kommande fruktansvärda illdåd som skulle begås är en notis publicerad den 18 oktober 1939. En plan på att flytta 30 000 lantbrukare av judisk börd till Abessinien, nuvarande Etiopien, var under utredning. De förflyttade, som skulle komma från Tyskland, Österrike, Tjeckoslovakien och Polen, skulle få slå sig ner i ett område vid landets största sjö, Tanasjön.

Platsen var inte vald helt på måfå, i landet fanns redan en grupp som bekände sig till judendom. De 30 000 nykomlingarna skulle arbeta i ett industricentrum för fabrikationer av fiskkonserver.

Bland annonserna i tidningen utmärker sig den för pilsner från Kalmar Bryggeri. Ett välfyllt glas med texten ”Nu ska det bli gott med en Kalmar pilsner” följs av bilden av ett urdrucket dito och noteringen ”det var gott”.

Värt att notera är även ”katten” med de märkliga proportionerna som gör reklam för stövlar...

 

Tidningen för 80 år sedan: