36-åring misstänks för spektakulära brott

HÖGSBY Artikeln publicerades
36-åringen misstänks ha varit inblandad i inbrottet på Högsbys brandstation. Han misstänks också ha kastat ut fotanglar när polisen jagade honom. Bilden på fotanglarna är från ett annat tillfälle.
36-åringen misstänks ha varit inblandad i inbrottet på Högsbys brandstation. Han misstänks också ha kastat ut fotanglar när polisen jagade honom. Bilden på fotanglarna är från ett annat tillfälle.

En 36-årig man från Högsby kommun häktades på fredagen. Han misstänks bland annat för inbrottet på brandstationen och för att ha kastat fotanglar mot polisen vid en biljakt.

Natten till måndagen kunde mannen gripas i Högsbyskogarna efter att ha blivit spårad av en hundpatrull. Han misstänks strax före det ha varit inblandad i en dramatisk biljakt. Den startade på riksväg 34 när polisen fick syn på mannens bil, som tidigare under kvällen iakttagits i samband med ett inbrott i Fagerhult.

– Under jakten kastade han bland annat ut fotanglar och en brinnande Molotov cocktail, menar åklagaren Thomas Hagman.

Den farliga färden fortsatte in på en mindre väg där 36-åringen prejades ner i diket. Svårt skadad flydde han till fots men greps alltså strax därefter. Fredagens häktningsförhandling hölls, på åklagarens inrådan, i polishuset i Kalmar eftersom 36-åringen nu har svårt att förflytta sig.

– Han är ganska illa skadad med bland annat brutet ben, revbensfrakturer och punkterad lunga, säger Thomas Hagman.

Kalmar tingsrätt valde att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för flera stölder ur en husvagn och ett antal containrar i Fagerhult, för framkallande av fara för annan i samband med biljakten och vapenbrott.

– Strax innan han prejades kastade han ut ett gevär. Det har inte använts mot polisen, men han trodde antagligen att det var licenspliktigt och någon licens hade han inte, säger Thomas Hagman.

Mannen häktades även som misstänkt för inblandning i inbrottet på Högsbys brandstation natten till den 6 december. Då stals utrustning för en halv miljon kronor. En stor del av stöldgodset är nu hittat, säger Thomas Hagman. Ett besked som borde vara särskilt välkommet för Högsby kommun eftersom brandstationen inte var larmad vid inbrottet och man därför riskerade att inte få någon ersättning från försäkringsbolaget.

– Vi har inte definitivt fastställt identiteten på godset, men det finns starka skäl att tro att vi hittat stora delar av det som stals, säger Thomas Hagman.

36-åringen dömdes sommaren 2016 till fängelse för totalt 17 olika brott, bland annat grov stöld, vapenbrott och grov vårdslöshet i trafik. Han släpptes på fri fot i februari.