Bevattningsförbud i två av länets kommuner

Högsby kommun Artikeln publicerades
Foto:TT

Det blir ett bevattningsförbud i Högsby och Hultsfreds kommuner från och med den 1 maj.

Bevattningsförbud införs i Hultsfred och Högsby kommuner 1 maj-30 september 2017. Detta eftersom grundvattennivåerna ligger cirka 20 centimeter lägre än vid samma period förra året. Dessutom säger SMHI:s prognoser att även sommaren 2017 kommer att bli fattig på nederbörd.

Den 18 april beslutade förbundsdirektionen för Östra Smålands Kommunalteknikförbund att införa bevattningsförbud från den 1 maj. Dricksvattnet ska i första hand användas till matlagning, dryck och hygien.

Anledningen till bevattningsförbudet är att grundvattennivåerna ligger långt under de normala för årstiden. Detta på grund av att perioden oktober 2016-mars 2017 varit fattig på nederbörd med en torr höst och en snöfattig vinter. Det är under denna period som grundvattennivåerna normalt brukar återhämta sig. Nederbörd som kommer under april-september tas till största delen upp av växtligheten och når inte grundvattnet.

Bevattningsförbudet gäller alla som är anslutna till kommunalt vatten i kommunerna.

Det här innebär bevattningsförbudet: Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare. Du får inte fylla din pool med dricksvatten. Du får inte tvätta bilen med högtryckstvätt eller vattenslang. Du får inte använda högtryckstvätt för att tvätta fasader, altaner eller liknande.