Brott: Döms för häleri – la ut stulen båt på Blocket

Högsby Artikeln publicerades

Båtägaren såg sin stulna båt i en annons på blocket. Nu döms säljaren för häleri.

I september 2016 stals en båt vid Emån. Ett halvår senare såg ägaren båten i en Blocket-annons. Samma dag som polisanmälan gjordes bestämde en civil polis träff med säljaren. Vid den bestämda mötesplatsen anträffades båten, men ingen säljare. Och när polismannen ringde säljaren fick han inte längre något svar. Dessutom hade annonsen blockats bort.

I september i år åtalades säljaren, en 36-årig Högsbybo, för häleri. Mannen förnekar inte att det var han som lagt upp annonsen. I förhör har han sagt att han köpt den via en Facebook-grupp i Virserum. Därefter snyggade han till den och lade ut den till försäljning. Enligt mannen sålde han sedan båten till en kille från Ålemstrakten. Att han sedan ändrade nummer har han förklarat med att han blev ”väldigt trött på alla försäljare”.

Nu dömer Kalmar tingsrätt säljaren för häleri. Den anser bland annat att han har lämnat svävande uppgifter om köparen och hur köpet gått till. Den anser också att det är osannolikt att han skulle ha sålt båten till en ”okänd kille” som sedan betalat och gett sig av. Vidare anser den att mannen borde ha insett att det var fråga om stöldgods.

Mannen är tidigare ostraffad, lever under ordnade sociala former och antas inte göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Påföljden stannar därför vid villkorlig dom förenat med dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor.