Handelsbanken i Högsby stänger

Högsby Artikeln publicerades
Kontoret i Högsby är snart ett minne blott.
Foto: Eva Bergquist Andersson
Kontoret i Högsby är snart ett minne blott.

Den 1 april försvinner Handelsbankens kontor i Högsby. Kunderna hänvisas från och med detta datum till bankens kontor i Oskarshamn.

Högsby

I ett kortfattat brev till alla kunder i Högsby kommun berättar banken att man ”flyttar ihop” med Handelsbanken i Oskarshamn. ”Vi slår helt enkelt ihop två kontor till ett” skriver man i brevet där man lägger till att förhoppningen är att kunderna ska tycka att de får fortsatt god service.

Ryktet om nedläggningen av Högsbykontoret har cirkulerat en tid i Högsby och bankens kontorschef Jonas Petersson har varit svår att nå. På fredagen hörde han dock av sig till tidningen och bekräftade att banken nu skickat ut brev till samtliga kunder.

– Vi ville inte att de skulle få läsa det först i tidningen, säger han.

Enligt Jonas Petersson beror nedläggningen, eller sammanslagningen som banken kallar det, på att kundernas bankvanor förändras alltmer.

– Det är ju så här att folks behov av ett fysiskt bankkontor blir allt mindre. Vi har ju sett ett förändrat beteende hos kunderna en längre tid, och nu när alla kunder är så automatiserade med appar och andra former av digitala tjänster, så gör vi så här.

Enligt Jonas Petersson har Handelsbanken i Sverige i särklass flest lokalkontor av alla banker.

– Vi har faktiskt 400 kontor och det är ovanligt mycket,

Men det hjälper kanske inte de kunder som mister sitt lokala kontor i Högsby?

– Nej, men vi kommer ju fortfarande att jobba mot Högsbykunderna från vårt Oskarshamnskontor, säger Jonas Petersson.

I oktober meddelade Handelsbankens vd Anders Bouvin att han ska gå i pension i augusti 2019 och i samband med det aviserades att banken är tvungen att vidta åtgärder i form av nedläggningar av kontor som leder till effektiviseringar motsvarande minst 1 600 årsarbeten till och med 2022. Och tidigare, 2016, kom besked om att Handelsbanken skulle stänga mellan 50 och 60 kontor.

Nu har alltså Högsby blivit ett av dem.

– Vi är ändå ett företag med 12 000 anställda. Det här är ett jobb som måste göras, konstaterar Jonas Petersson.

Kunderna ska enligt honom ha fått brevet om att kontoret stänger de senaste dagarna. Och hittills har inga negativa reaktioner kommit, säger han.

– Nej, det verkar som om många har förståelse för att vi gör så här.

Inga uppsägningar görs i samband med förändringen.