Körde i 200 kilometer i timmen – nu häktas föraren

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Den 36-årige mannen körde i 200 kilometer i timmen när han försökte smita från polisen. På torsdagen häktades han vid Kalmar tingsrätt.

Natten till måndagen var en polispatrull ute på en rutinrunda när de i trakterna kring Hermanstorp stötte på 36-åringens bil. Poliserna fattade misstanke om brott och försökte stoppa 36-åringen, som då körde från platsen. Sedan inleddes en jakt i hög hastighet och med flera inblandade polispatruller.

Enligt polisen körde 36-åringen i 120 kilometer i timmen inne i centrala Nybro. På vissa ställen körde han över på fel sida av vägen, samt på fel sida av refuger. Polisjakten fortsatte även på vägar utanför Nybro och i Kalmar kommun där mannen ska ha kommit upp i hastigheter mot 200 kilometer i timmen innan han stoppades efter att polisen placerat ut en spikmatta.

I bilen och även i 36-åringens hem hittade polisen delar från vapen och diverse ammunition.

Den 36-årige mannen är hemmahörande i Högsby kommun och har ett kriminellt förflutet. Under torsdagens häktningsförhandling gav han en förklaring till varför han försökte köra från polisen.

– Jag får alltid stryk av polisen, varenda gång. Jag ville inte stanna, jag var inte sugen på att få en omgång till. Jag ville att det skulle finnas vittnen, jag körde inte för att komma därifrån.

Angående vapendelarna menade mannen att de legat hemma hos honom länge.

– Det är prydnadsgrejer, tillåtna vapen. Polisen har varit där förut och väljer att lämna kvar skiten så att de kan komma igen.

Mannen erkänner vapenbrott, men menade via sin advokat att de övriga misstankarna ska stanna vid olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

36-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och vapenbrott. Åklagaren har två veckor på sig att väcka åtal.