Skogsbrand på hygge – brandflyget övervakade

Högsby kommun Artikeln publicerades
En skogsbrand i Allgunnen på söndagseftermiddagen kunde begränsas tack vare snabb och intensiv insats av räddningskårer från fler orter.
Foto: Loe Önnered
En skogsbrand i Allgunnen på söndagseftermiddagen kunde begränsas tack vare snabb och intensiv insats av räddningskårer från fler orter.

På torsdagen bekämpade räddningstjänsten en skogsbrand utanför Allgunnen.

Då tillgången till vatten var obefintlig i närområdet fick bilar köra skytteltrafik till Allgunnensjön för att hämta vatten.

Vid 15.25-tiden på torsdagen kom larm om en skogsbrand öster om Allgunnen i Högsby kommun. På grund av blåsten hann branden växa en del innan de första styrkorna var på plats.

– I huvudsak är det ett hygge som brinner. Vi har ringat in branden, säger Janne Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Oskarshamn, vid 17.30-tiden.

Branden hann få fäste i ett område på knappt två hektar innan den var under kontroll.

Styrkor från Högsby, Fagerhult, Fliseryd och Oskarshamn hjälptes åt för att bekämpa branden.

Räddningstjänsten beskriver läget som gynnsamt, att det är förhållandevis lätt att hålla kvar branden på hygget, och man räknar med att det huvudsakliga släckningsarbetet kommer att pågå i ett par timmar till.

– Vi kommer säkert ha folk där hela kvällen som jobbar med bevakning och eftersläckning, säger Janne Karlsson.

Tillgången till vatten var obefintlig i närområdet varför bilar fick gå i skytteltrafik till Allgunnensjön för att hämta vatten.

Vad som orsakat branden är okänt, men en skogsentreprenör arbetade med en skotare området tidigare under dagen.

Vid 20.30-tiden berättar Janne Karlsson att en del styrkor lämnat platsen och att räddningstjänsten räknar med att avsluta och lämna över bevakningen till markägaren inom en timme.

– Arbetet gick förhållandevis lätt. Det var mest gammalt ris som låg där från avverkningen. Skogen är fortfarande frodig och grön så det sprider sig inte så lätt. Därför var det ganska enkelt att bara hålla det på hygget.

Vinden vållade dock en del problem.

– Det spred sig över hela hygget i stort sett och det var ju för att det blåste.

I samband med branden skickades skogsbrandflyget upp för att kontrollera området från luften.

– Flyget såg inga fler bränder. Det var som vi misstänkte, att det bara var den branden och när röken sprider sig ringer folk in.