Tre till sjukhus efter krock mellan tåg och traktor

Högsby Artikeln publicerades

På torsdagskvällen fördes tre personer till sjukhus efter att ett persontåg och en traktor krockat mellan Ruda och Högsby. Mellan 30 och 40 passagerare fick evakueras från tåget.

Larmet om olyckan, som ska ha inträffat på en obevakad övergång cirka femhundra meter väster om Berga gård, kom vid 19.30-tiden. Polis, räddningstjänst och ambulans åkte till platsen.

– Det första man fick göra var att kolla folk som var skadade. Initialt var det lokföraren som var skadad, och ytterligare en person som behövde tas med ambulans. Men de övriga passagerarna verkar ha klarat sig ganska bra förutom att de är chockade, säger Jonas Neldemyr, inre befäl på räddningstjänsten i Oskarshamn.

Enligt polisen fördes lokföraren, traktorföraren samt en person ur tågpersonalen med ambulans till sjukhus. Både traktorn och tåget ska ha fått omfattande skador.

Passagerarna kommer att evakueras under kvällen.

– Det har varit lite olika siffror om antalet personer ombord. Vi fick initialt ett fyrtiotal och sedan har det pratats om ett trettiotal. Så någonstans däremellan. Det ska inte finnas några skador på passagerare, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral i Malmö.

Efter olyckan blev det stopp i tågtrafiken mellan Berga och Blomstermåla med inställda tåg mellan Kalmar och Berga och delvis inställda tåg mellan Kalmar och Hultsfred samt mellan Berga och Oskarshamn till följd.

Vid 22.30-tiden hade evakueringen av passagerarna precis påbörjats.

– Bussen kom precis så de förväntas ha evakuerat passagerna inom en halvtimme. Troligtvis lär man inte köra tågtrafiken där i morgon, utan man kommer att göra en utredning på plats, säger Jonas Neldemyr.

Evakueringen var klar vid 23.15-tiden. Polisen i region Syd meddelar vid midnatt att trafikstoppet på den aktuella sträckan hävts klockan 23.35.