Dömd till fängelse – nu häktas han för nya brott

Högsby Artikeln publicerades
Kalmar Tingsrätt beslutade under fredagen att häkta 36-åringen. Han är på sannolika skäl misstänkt för narkotikainnehav.
Foto: Mats Holmertz
Kalmar Tingsrätt beslutade under fredagen att häkta 36-åringen. Han är på sannolika skäl misstänkt för narkotikainnehav.

I somras dömdes en 36-årig man till tre års fängelse. Han ansågs inte ha någon återfallsrisk, och därför har han varit på fri fot i väntan på sitt straff. Nu misstänks han dock för nya brott och på fredagen häktades han.

Det var i onsdagskväll som 36-åringen greps i centrala Högsby. Han hade då amfetamin och två knivar på sig. Vice chefsåklagare Åsa Adolfsson begärde mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för narkotikainnehav, ett brott som mannen erkänner.

Under fredagens förhandlingar beslutade tingsrätten att han skulle frihetsberövas, eftersom det anses finnas en risk att han kan försvåra utredningen eller fortsätta sin brottsliga verksamhet.

Mannen är ett känt namn hos polisen. I somras dömdes han till tre års fängelse för bland annat grov stöld, grovt vapenbrott och häleri.

Brotten uppdagades när han i början av året greps efter en biljakt mellan Högsby och Fågelfors, tillsammans med två andra personer. De hade då gjort sig skyldiga till en kassaskåpsstöld i Kalmar kommun. Bytet var bland annat cirka 190 000 kronor i kontanter.

Vid en efterföljande husrannsakan på en adress med koppling till 36-åringen hittades stöldgods från ett uppmärksammat inbrott hos räddningstjänsten i Högsby i december 2017. Där stals material för minst en halv miljon kronor, ett brott som en annan jämnårig Högsbybo har åtalats för.

Hur kommer det sig att han var på fri fot trots att han är dömd till fängelse?

– Man ansåg inte att det var någon recidivfara då, säger vice chefsåklagare Åsa Adolfsson.

Vad innebär recidivfara?

– Att man återfaller i brott.

Trots den tidigare bedömningen misstänks mannen nu för nya brott. Inom två veckor ska Åsa Adolfsson ha väckt åtal mot honom.