15-åring hotade bränna ner socialförvaltningen – döms

Hultsfred Artikeln publicerades

Pojken var arg och hotade att bränna ner socialförvaltningen i Hultsfred.

På torsdagen dömdes 16-åringen till ungdomsvård av Kalmar tingsrätt.

 

Den 20 november 2016 befann sig den då 15-årige pojken i en galleria i Hultsfred tillsammans med sina kamrater.

I gallerian befann sig också en anställd på socialtjänsten i Hultsfred.

Vid ett par tillfällen sa pojken ”Jag ska bränna ner soc”, så att den anställde hörde.

Dagen efter hade pojken, som tidigare samma år dömts för narkotikabrott till ungdomsvård vilken bland annat bestod av samtal hos just socialtjänsten, ett möte på socialkontoret.

Den anställde konfronterade då pojken som fortfarande vidhöll att han skulle ”bränna ner soc”.

Den anställde polisanmälde händelsen. Samtidigt ökade socialtjänsten säkerheten och införde bland annat kontroller vid receptionen.

För tingsrätten har pojken erkänt att han sagt att han skulle ”bränna ner soc” men att han sa så bara för att han var arg.

Tingsrätten skriver ”att ett sådant uttalande kan göras i ungdomligt oförstånd utan att vara allvarligt menat”. Men eftersom pojken dagen efter stod fast vid hotet finner rätten åtalet styrkt och dömer honom.

Pojken stod även åtalad för två fall av misshandel.

I det ena fallet skallade han en person som stod och väntade på bussen, vilket han även döms för. Han ska även betala skadestånd på 5 000 kronor till denne.

Det andra fallet rör ett bråk på Albäcksskolan i slutet av januari i år. 15-åringen råkade då i bråk med en annan ungdom vilket slutade med att den andre fick en blåtira.

Då det inte är fastslaget om den misstänkte uppsåtligen orsakat blåtiran eller om den uppkommit i samband med att de båda föll till marken frias den misstänkte på den punkten.