Dömdes för 36 olika brott - slapp fängelse

Hultsfred Artikeln publicerades

En man i 35-årsåldern har dömts till skyddstillsyn för en mycket stor mängd brott i olika delar av södra Sverige. I många fall säger sig mannen ha varit så berusad eller drogpåverkad att han inte minns händelserna.

De allra flesta brotten har, enligt tingsrätten, mannen begått på egen hand medan andra gjorts i samarbete med andra män, bosatta på andra platser i landet. Sammanlagt fälldes mannen för 36 olika brott, bland annat stölder, bedrägerier, häleri, olaga hot, skadegörelse, grova olovliga körningar, våldsamt motstånd, rattfyllerier, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Han dömdes också till att betala skadestånd på drygt 120 000 kronor till ett flertal företag och privatpersoner som drabbats av i samband med olika brotten.

Enligt tingsrätten skulle normalt de olika brottens straffvärde ge ett år och tre månaders fängelse men efter att ha tagit in uppgifter från frivården anser rätten att 33-åringen har så stora problem att han behöver lång tids vård på ett behandlingshem under skyddstillsynen. Man tillägger här att mannen också redan suttit häktad i två månader.

33-åringen har i förhör sagt att han utfört brotten för att få in pengar till att köpa droger och alkohol. Mannen erkände det mesta han anklagades för men i vissa fall har han sagt att han varken kan bekräfta eller förneka händelserna på grund av de minnesluckor som missbruket skapat. Han ställer sig själv mycket positiv och motiverad till att genomgå en behandling.

Enligt tingsrätten förekommer 33-åringen tidigare fällts för 33 olika brott sedan 2002. Han dömdes senast, i mars 2015, till ett och ett halvt års fängelse för bland annat bedrägerier, grovt rattfylleri och narkotikabrott. Då var han villkorligt frigiven från en annan dom.