Kulturinsats fick sin tredje belöning

Hultsfred Artikeln publicerades

Virserums hembygdsförening belönades med Kristdemokraternas vitsippspris på Alla hjärtans dag. Det är tredje gången på ett år som man belönats för att räddat kulturområdet Bolaget.

Karl-Oskar Gladh (mitten), ordförande i Virserums hembygdsförening, och Ulrika Edgren tar emot utmärkelsen av kristdemokraterna, Anders Andersson, Åke Nilsson och Monica Bergh.
Foto: Tommy Nilsson
Karl-Oskar Gladh (mitten), ordförande i Virserums hembygdsförening, och Ulrika Edgren tar emot utmärkelsen av kristdemokraterna, Anders Andersson, Åke Nilsson och Monica Bergh.

När föreningen tog över det före detta Dackestopsområdet hade den tidigare föreningen försatts i likvidation, yttermiljöerna chanserat och det sönderfrusna värmesystemet orsakat stora vattenskador i byggnaderna.

– Det känns verkligen bra att så många uppskattar det arbete vi lägger ner här på området, säger Karl-Oskar Gladh. Första maj förra året fick vi Vänsterpartiets kulturpris 1 maj och, i samband med Virserums marknad, samhällsföreningens eldsjälspris.

Karl-Oskars Gladh berättar att ett 20-tal personer jobbar ideellt med att sköta och försöka utveckla området. Föreningen har sedan övertagandet renoverat i byggnaderna och gjort utemiljön mera attraktiv. Sedan länge har man de fasta hyresgästerna Röda Korset, vävstugan och teatergruppen Blanda & Ge.

– Flera företag har också hyrt in sig i andra byggnader på området, säger han. Bland annat i det så kallade Listlagret, som sägs vara en av Virserums äldsta byggnader. Uthyrningen har gått så bra att vi till och med tvingats tacka nej till en förfrågan om en kontorslokal.

Inför säsongen har man planer på ytterligare förbättringar i utemiljön.

– Tack vare ytterligare ett bidrag från sparbanken, får vi möjlighet att göra parkeringen litet roligare. Underlaget ska förbättras och området ska bli trivsammare med hjälp stenläggning och en smidd bänk, vilken görs i den lokala smedjan. Vi planerar också att ha mera öppet på kaféet och telemuseet.

Sedan föreningen bildade bolaget har intresset för hembygdsföreningen ökat i orten. Karl-Oskar Gladh berättar att medlemsantalet ökat med flera hundra procent.

– Vi var ett 80-tal medlemmar i juni 2016. Nu vid årsskiftet hade vi 311 medlemmar. Det är jätteroligt att vi ökat så mycket. Även om inte alla är aktiva, är stödmedlemmar också viktiga.

Det var just hembygdsföreningens insats med att bevara och utveckla kulturområdet som föll Kristdemokraterna i smaken lagom till Alla Hjärtans dag.

– Ofta förknippas hembygdsföreningar med den äldre generationen i ett samhälle eller en by, säger Anders Andersson. Men så måste det inte alls vara och det har Virserums hembygdsföreningen bevisat genom att olika generationer möts och jobbar tillsammans. Vitsippspriset är just till för att uppmärksamma människor som gör ständiga ideella insatser som gör livet lättare för andra.

Det är 26 året som partiet delar ut sitt pris. Förra året gick det till Ingegerd Thelin i Järnforsen.