Ödmjuk segrare söker breda lösningar

Hultsfred Artikeln publicerades
Lars Rosander och Centerpartiet sprang ifrån Socialdemokraterna och blev det överlägset största partiet. Men han vill ändå fortsätta att samarbeta med alla partier.
Foto: Tommy Nilsson
Lars Rosander och Centerpartiet sprang ifrån Socialdemokraterna och blev det överlägset största partiet. Men han vill ändå fortsätta att samarbeta med alla partier.

Kommunalrådet Lars Rosander är själv förvånad över att Centerpartiet ökade med nästan tio procent i kommunvalet. För första gången är man störst och ger Alliansen egen majoritet.

Centerpartiet ökade i alla distrikt och i Lars Rosanders hemort Virserum röstade mer än varannan väljare på honom. Totalt fick partiet nästan 34 procent och med fyra nya mandat får man 15 platser i kommunfullmäktige.

– Jag måste erkänna att jag somnade med ett leende på läpparna vid halv tre-tiden, säger Lars Rosander. Vi hade sett fram mot att öka med ett, eller kanske två, mandat men att framgången skulle bli så stor hade jag ärligt talat aldrig vågat drömma om.

– Jag är väldigt ödmjuk och tacksam för det förtroende som väljarna visar oss.

Lars Rosander tror att hans partis modesta framtoning och uppvisade resultat har varit viktiga delar i framgången.

– Vi har inte haft några uppseendeväckande vallöften men väl lovat att fortsätta att jobba för kommuninvånarnas bästa. Jag tror också att väljarna gjort sin bedömning i det vi har åstadkommit de senaste åtta åren.

Valresultatet innebär bland annat att Alliansen nu har en egen majoritet att falla tillbaka på i fullmäktige. Sverigedemokraternas tidigare roll som vågmästare är borta.

– Sverigedemokraterna gjorde ett bättre riksdagsval än kommunval i vår kommun. Det är inte så märkligt. Jag kan bara jämföra med oss själva. Vi fick drygt 10,5 procent i riksdagsvalet bland kommunens väljare.

Lars Rosander är beredd att jobba fyra år till på kommunalrådsstolen. Han öppnar, trots Alliansens dominans, för ett fortsatt samarbete över partigränserna fram till 2022.

– Jag vill att vi ska fortsätta jobba på det sättet och ha en öppen dialog inför allt beslutsfattande men nu är det bara sex partier kvar. Liberalerna och Miljöpartiet får inga platser någonstans. Tråkigt, då vi hade ett bra samarbete med Miljöpartiet.

Nästa steg blir att vänta in onsdagsräkningen för att få det slutgiltiga valresultatet och på sikt börja förhandla om platser i olika nämnder och styrelsen.

– Det är bara att städa av skrivbordet och börja på ny kula några år till, säger Lars Rosander. De utmaningar vi hade innan valdagen finns fortfarande kvar.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.