Profillöshet kan ligga bakom katastrofvalet

Hultsfred Artikeln publicerades
Tomas Söreling är deppig idag men ändå beredd att kavla upp ärmarna och jobba vidare.
Foto: Tommy Nilsson
Tomas Söreling är deppig idag men ändå beredd att kavla upp ärmarna och jobba vidare.

Liberalerna och Miljöpartiet är ute ur leken samtidigt som Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin. Kommunvalet i Hultsfred har många förlorare i skuggan av Alliansens exempellösa framgångar.

– Jag fattar ingenting, säger Tomas Söreling (S), etta på valsedeln och partiets kommunalrådskandidat.

– Jag kan inte säga chockad men vi är alla mycket förvånade över att så många väljare lämnade oss. Vi har lagt ner så mycket jobb, tid och energi på detta val, kanske på ett sätt som vi aldrig tidigare gjort.

Tomas Söreling berättar att det inte var roligt att vakna upp på måndagsmorgonen.

– I dag är det väldigt deppigt. Om man ska se något positivt i det hela, är det väl att Centerpartiets framgång gjorde att Sverigedemokraterna inte längre är vågmästare.

Socialdemokraterna fick till slut tolv mandat kommunfullmäktige, vilket är det lägsta antalet sedan kommunsammanslagningen 1971. 2002 gjorde partiet det bästa valet någonsin och hade då 21 platser. 2010 kom den första stora nedgången då man tappade från 18 till 15 mandat och sedan dess har Alliansen suttit vid rodret.

– 2010 avgjordes valet av skoldebatten men nu finns ingen sådan enkel förklaring till vårt stora tapp, säger Tomas Söreling. Kanske har vi profilerat för litet de gångna fyra åren och varit litet för överens med Alliansen.

– Jag är i alla fall beredd att kavla upp ärmarna och köra vår linje litet, utan att för den skull bli dum i oppositionen. Man måste välja sina strider.

Liberalerna och Miljöpartiet hamnade båda utanför tvåprocentsspärren till kommunfullmäktige. Båda partierna halverade, eller mera, sina röster och hamnade på 1,3- respektive 1,0 procent.

– Det känns litet vemodigt att inte längre vara med i gänget, säger Miljöpartiets Carina Erlandsson. Nu ska vi kalla till ett möte och diskutera framtiden. Vi behöver få in nytt blod de kommande åren. Det är inte alls så att vi ger upp men vi behöver bli flera som jobbar aktivt.

– Själv kommer jag nog att besöka alla offentliga möten inom politiken. Det är så mycket spännande på gång inom kommunen och det är projekt som vi har varit med att jobba fram. Till exempel var det vårt förslag att etablera en gasmack i kommunen.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.