Profillöshet kan ligga bakom katastrofvalet

Hultsfred Artikeln publicerades
Tomas Söreling är deppig idag men ändå beredd att kavla upp ärmarna och jobba vidare.
Foto: Tommy Nilsson
Tomas Söreling är deppig idag men ändå beredd att kavla upp ärmarna och jobba vidare.

Liberalerna och Miljöpartiet är ute ur leken samtidigt som Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin. Kommunvalet i Hultsfred har många förlorare i skuggan av Alliansens exempellösa framgångar.

– Jag fattar ingenting, säger Tomas Söreling (S), etta på valsedeln och partiets kommunalrådskandidat.

– Jag kan inte säga chockad men vi är alla mycket förvånade över att så många väljare lämnade oss. Vi har lagt ner så mycket jobb, tid och energi på detta val, kanske på ett sätt som vi aldrig tidigare gjort.

Tomas Söreling berättar att det inte var roligt att vakna upp på måndagsmorgonen.

– I dag är det väldigt deppigt. Om man ska se något positivt i det hela, är det väl att Centerpartiets framgång gjorde att Sverigedemokraterna inte längre är vågmästare.

Socialdemokraterna fick till slut tolv mandat kommunfullmäktige, vilket är det lägsta antalet sedan kommunsammanslagningen 1971. 2002 gjorde partiet det bästa valet någonsin och hade då 21 platser. 2010 kom den första stora nedgången då man tappade från 18 till 15 mandat och sedan dess har Alliansen suttit vid rodret.

– 2010 avgjordes valet av skoldebatten men nu finns ingen sådan enkel förklaring till vårt stora tapp, säger Tomas Söreling. Kanske har vi profilerat för litet de gångna fyra åren och varit litet för överens med Alliansen.

– Jag är i alla fall beredd att kavla upp ärmarna och köra vår linje litet, utan att för den skull bli dum i oppositionen. Man måste välja sina strider.

Liberalerna och Miljöpartiet hamnade båda utanför tvåprocentsspärren till kommunfullmäktige. Båda partierna halverade, eller mera, sina röster och hamnade på 1,3- respektive 1,0 procent.

– Det känns litet vemodigt att inte längre vara med i gänget, säger Miljöpartiets Carina Erlandsson. Nu ska vi kalla till ett möte och diskutera framtiden. Vi behöver få in nytt blod de kommande åren. Det är inte alls så att vi ger upp men vi behöver bli flera som jobbar aktivt.

– Själv kommer jag nog att besöka alla offentliga möten inom politiken. Det är så mycket spännande på gång inom kommunen och det är projekt som vi har varit med att jobba fram. Till exempel var det vårt förslag att etablera en gasmack i kommunen.