Räddningstjänsten avbryter samarbete

Hultsfred Artikeln publicerades
Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfred.
Foto:Tommy Nilsson
Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfred.

Det gemensamma operativa samarbetet i ledningsorganisationen inom räddningstjänsten i Hultsfred och Vimmerby får ingen fortsättning.

– Vi har olika sätt att se på det, säger Michael Hesselgård, räddningschef i Hultsfred.

I januari förra året sjösattes projektet med en gemensam ledningsorganisation gällande räddningschef i beredskap och yttre befäl i de båda kommunerna. Men nu står det klart att samarbetet inte får en fortsättning.

Från och med månadsskiftet går parterna skilda vägar.

– Vi ser olika på hur man bedriver den operativa delen vad gäller resursfördelning. Det är främst på den delen vi inte kommer överens. Vi har olika sätt att se på det, säger Michael Hesselgård.

Hur ser ni på det?

– Vi kan tycka att man ska vara resursstark i starten av en insats, som en händelse i form av en brand. Då är det bättre att vara överstark i och med att det är tid man jobbar emot när det brinner. Sedan är det inget som säger att det är rätt, men vi i den här kommunen tycker att det är riktigt.

Och Vimmerby?

– Att man först vill konstatera vad det är för något innan man skickar resurserna. Det är inte fel det heller men i just den frågan hittar vi ingen samsyn.

Enligt Hesselgård är beslutet taget i samförstånd och övrig samverkan i form av till exempel tillsyn, inköp och upphandlingar påverkas inte. Fortsättningsvis kommer man också att stötta varandra vi större insatser.

– Medborgarna kommer inte att märka någon skillnad mer än att vi kommer att ha beredskap i våra egna kommuner, säger Michael Hesselgård.