Små framgångar välkomna på ytterkanterna

Hultsfred ,
Lennart Beijer och Vänsterpartiet tar tillbaka sin plats i kommunstyrelsen efter fyra år i förskingringen.
Foto: Tommy Nilsson
Lennart Beijer och Vänsterpartiet tar tillbaka sin plats i kommunstyrelsen efter fyra år i förskingringen.

Två ytterligheter förenas av gemensam framgång efter kommunvalet i Hultsfred. Vänsterpartiet är tillbaka i kommunstyrelsen och Sverigedemokraterna väntar tillökning i fullmäktige.

Båda partierna gick fram i valet och får var sitt mandat till i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna har redan haft en plats i kommunstyrelsen de senaste fyra åren men Vänsterpartiet, som gjorde ett svagt resultat 2014, blev utan ordinarie platser i nämnder och styrelser.

– Det känns bra att vi är tillbaka på den politiska kartan på allvar, säger Lennart Beijer (V). Vi gjorde ett fullt godkänt val i kommunen men det kunde ha blivit ännu bättre. Vi har vårt starka fäste i Hultsfred men kan vi bara få aktivare politiker i södra kommundelen, tror jag att valet 2022 kan bli ännu bättre.

Sverigedemokraternas John Hoffbrink stack ut hakan långt innan valet. Han tippade att hans parti skulle öka från fem till tio fullmäktigemandat.

John Hoffbrink gjorde en allvarlig missbedömning inför kommunvalet. Han trodde på tio platser i fullmäktige men fick sex. Nu har hans parti hamnat i ingenmansland mellan blocken.
Foto: Tommy Nilsson
John Hoffbrink gjorde en allvarlig missbedömning inför kommunvalet. Han trodde på tio platser i fullmäktige men fick sex. Nu har hans parti hamnat i ingenmansland mellan blocken.

Slutresultatet blev sex.

– Ett mandat till är bättre än ingenting, säger han. Jag tycker ändå att vi har gjort vad vi har kunnat. Bland annat har vi lagt många motioner.

John Hoffbrink är litet besviken över att partiet berövats sin position som vågmästare.

– Å andra sidan brukar vi välja att stötta Alliansen. Socialdemokraterna är ett skattehöjar- och bidragsparti som tar med den ena handen och ger med den andra. Det är inte vår politik.

Moderaterna tappade några tiondelar i kommunvalet men behåller sina fyra mandat i fullmäktige.

– På riksplanet var resultatet naturligtvis en besvikelse, säger Åke Bergh, Moderaternas etta i Hultsfreds kommun. Men lokalt känns det bra. Tack vare Centerpartiets framgång har Alliansen nu egen majoritet. Det är skönt att slippa ha en vågmästare, även om Sverigedemokraterna inte ställt till det så mycket under den gångna mandatperioden.

Kristdemokraterna gick fram drygt en halv procentenhet men nådde aldrig riktigt fram till det eftertraktade femte mandatet.

– Man kan alltid önska mer men vi håller i alla fall ställningarna, säger partiets etta Åke Nilsson. Viktigt att vi borgerliga partier nu har egen majoritet också. Man kan nog kalla det en Rosandereffekt. Lars lugna framtoning har vunnit segrar i längden.

 

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.