Insändare & Debatt

Anders Anderssons politiska kullerbyttor

Insändare & Debatt ,
Att Anders Andersson (C) lämnat det lokala allianssamarbetet för att samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är svårsmält för vissa.
Foto:Eric Arenius
Att Anders Andersson (C) lämnat det lokala allianssamarbetet för att samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är svårsmält för vissa.

Centerpartiet i Kalmar kommun har i åratal ingått i kommunens borgerliga fyrklöver tillsammans med M, KD och FP.

I samband med kommunstyrelsen och fullmäktigen har centerledaren Anders Andersson gång efter annan varit starkt kritisk till hur Johan Persson med stöd av Vänsterpartiet missköter kommunens finanser och verksamheter.

Men så under mandatperioden fick inte Miljöpartiet vara en del av den politiska majoriteten, varför Johan Persson snabbt tvingades söka ett nytt samarbetsparti. Frågan gick till Centerpartiet, som över en natt gick från att vara ett borgerligt parti till att bli socialistiska företrädare. Med löfte om en kommunalrådspost och en kraftigt ökad månadsinkomst lät sig Centerpartiets lokala gruppledare Anders Andersson köpas. Vilket inneburit att allt han tidigare skyllt Johan Persson för är han numera en försvarare av. Här kan man verkligen prata om en politisk kullerbytta.

Centerpartiets gruppledare Annie Lööf sa i år i sitt sommartal på Gotland, att partiet aldrig kommer att inleda något som helst blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna. Ett klart och tydligt budskap som helt gått Anders Andersson och andra lokala politiska centerpartister förbi, eller så lyssnade de inte på den delen av talet.  När Löfven efter valet sökte samarbetspartner på den borgerliga planhalvan sträcket han ut en hand till bland andra Annie Lööf som bestämt vägrade att ha samarbete med Socialdemokraterna.

Centerpartiet är på riksplanet en fortsatt naturlig samarbetspartner i Alliansen. Däremot de som på det lokala planet röstade på Centerpartiet, gav inte borgerligheten sin röst, utan gav i stället stöd för att Kalmar kommun ska vara socialistiskt styrt ihop med vänsterns Bertil Dahl.

Som moderat är det helt ofattbart. Så sent som i september 2008 var Johan Persson och Anders Andersson överens om ett samarbete. Båda partierna hade sagt ja. Men då kom ett brev från Centerns partisekreterare Anders Flanking och riksdagsmannen Anders Åkesson höll ett brandtal vilket tvingade Anders Andersson och Centern att dra sig ur. Annie Lööf borde fatta pennan och skriva några väl valda rader om Anders Anderssons svek mot Alliansen och lägga det på brevlådan genast.

Detta är en personlig debattartikel som inte har någon förankring i Kalmarmoderaterna.