Insändare & Debatt

Att använda biogas är visst sunt bondförnuft

Insändare & Debatt ,
Att köra på biogas pekar defintivt framåt, menar Anders Mathiasson, vd på Energigas Sverige, som inte har mycket till övers för kritiken från Christina Fosnes (M).
Foto:Tomas Oneborg/TT
Att köra på biogas pekar defintivt framåt, menar Anders Mathiasson, vd på Energigas Sverige, som inte har mycket till övers för kritiken från Christina Fosnes (M).

Christina Fosnes (M) kritiserar på debattsidan den 15 september den styrande majoritetens beslut att kräva biogas i sin upphandling.

Fosnes menar bland annat att Kalmars biogasproduktion inte kommer att räcka. Den farhågan delar inte jag. Sedan flera år har vi en stadigt växande biogasproduktion i hela vårt land och intresset att starta produktion är stort om bara investeringen kan räknas hem. Långsiktiga kontrakt från kollektivtrafiken är en utmärkt stimulans till ännu mer biogasproduktion och därmed ytterligare marknadsutveckling.

Kalmar läns satsning på biogas bör istället för att kritiseras berömmas utifrån ett helhetstänk. Fördelarna med biogas är så många fler än enbart som drivmedel. Produktion och användning av biogas minskar utsläppen av både växthusgaser och hälsofarliga ämnen. Genom att producera biogas tar vi också på ett resurseffektivt sätt hand om vårt avfall, sluter kretsloppet och skapar arbetstillfällen. I lantbruken och livsmedelsindustrierna runt om i Småland och från smålänningarnas egna toaletter och matrester produceras naturligt avfall, som istället för att förbrännas kan användas som drivmedel till bilar, renhållningsfordon, bussar och lastbilar.

Fosnes förordar teknikneutralitet och marknadslösningar. Men ska vi få till verklig förändring behöver ibland politiken styra utvecklingen. Att Landstinget i Kalmar väljer att ställa krav på fordonsgas i sina upphandlingar är i detta sammanhang mycket positivt. Offentliga upphandlingar är ett viktigt verktyg i omställningen mot mindre utsläpp och renare transporter där biogas är ett klimatsmart drivmedel. Samtidigt är synergierna och mervärdena mellan lokal produktion av biogas och användning av gas i transportsektorn fler. De minskar utsläppen och oljeberoendet men möjliggör också en ny inkomstkälla för lantbrukare och skapar nya arbetstillfällen längs hela värdekedjan. Det om något är väl sunt bondförnuft?

Fosnes har rätt i att det sker en spännande och snabb utveckling av elbilar i Sverige och globalt. Men att fordonsutvecklarna skulle minska sin produktion av gasfordon är fel. Nästan samtliga fordonsutvecklare utvecklar istället nya modeller av gasbilar, gasbussar och tunga lastbilar med gasdrift. Idag rullar gasbussar i över 45 svenska städer. I Europa har ett 30-tal länder sedan många år investerat stort i gasbussar. Här kör de flesta på enbart naturgas men allt fler länder börjar nu använda även biogas. Här är Sverige med sin drygt 70-procentiga andel biogas i fordonsgasen en riktig föregångare.

Att ställa krav på biogas i upphandling är en investering för framtiden - i kretslopp, i arbetstillfällen och i omställning. Det är både smart, framtidsinriktat och kommer att löna sig på sikt. Kalmar läns befolkning kan känna stolthet och tilltro satsningen.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.