Insändare & Debatt

Motionsslingornas förfall måste hejdas

Insändare & Debatt ,
Elljusen på motionsslingorna ska kunna användas när som helst på dygnet.
Foto:Claudio Bresciani/TT (Bilden är inte tagen i Oskarshamns kommun)
Elljusen på motionsslingorna ska kunna användas när som helst på dygnet.

Oskarshamn ska enligt kommunens strategiska plan för folkhälsa och samhällsskydd vara ett internationellt energicentrum och en tillväxtkommun med hög livskvalitet. Men utan en god folkhälsa är det svårt att nå dit.

Detta då en god folkhälsa är en viktig förutsättning för tillväxt eftersom hälsan i sig har stor betydelse för människors möjlighet till utbildning, arbetsliv och goda relationer.

Vi Nya Moderater anser att en viktig pusselbit för att främja folkhälsan är att se till att våra kommuninvånare oavsett var i kommunen man bor lätt och snabbt ska kunna ta sig till den motionsslinga som finns närmast den egna bostaden för att ta en löptur, en powerwalk eller en lugn promenad för att njuta av naturen. Men detta förutsätter att befintliga motionsslingor är framkomliga och att på de ställen där det finns elljusspår så ska dessa vara fungerande och att de även går att slå på efter klockan 21 på kvällen eftersom det är först då, när kvällsbestyr i form av middag, läxläsning och nattning är avklarade, som många småbarnsföräldrar har möjlighet att ge sig ut och motionera.

Idag sköts och underhålls vissa utpekade och väldigt få motionsslingor av kommunen, medan den stora merparten ägs och drivs helt och hållet av ideella föreningar. Dessa föreningar får på sin höjd ett mindre årligt skötselbidrag som inte räcker till speciellt mycket mer än att kostnaden för belysning och de har utöver detta inte möjlighet att till exempel laga elslingor när dessa blåst ner eller gått sönder.

Många föreningar runt om i vår kommun bland annat föreningar i Figeholm, Bockara, Påskallavik och Misterhult har under flera års tid sökt gehör för att få hjälp med att rusta upp befintliga motionsslingor genom röjning och att få hjälp då det uppstått elfel på elljusen som finns på vissa av motionsslingorna. Dock utan att bli lyssnade på vilket nu resulterat i att runt om i vår kommun så förfaller våra fina motionsslingor som om de sköttes om på ett bättre sätt skulle vara viktiga verktyg för att främja folkhälsan.

Vi Nya Moderater är medvetna om att ett arbete har påbörjats där Fritidskontoret har bjudit in föreningar att delta i en arbetsgrupp för att börja titta på frågan och detta tycker vi är bra, men inte tillräckligt.

Vi Nya Moderater vill därför att Bildningsnämnden ska uppdra åt Fritidskontoret att:

tillsammans med en arbetsgrupp, som ska utgöras av Fritidskontoret i samverkan med aktuella föreningar som idag ansvarar för skötsel och underhåll av motionsslingor, utreda vilka behov som finns för att motionsslingorna ska fungera på ett tillfredsställande och bra sätt som gör att kommuninvånarna har möjlighet att använda dem när det passar dem, utifrån ovan utredning lägga fram förslag på hur behoven ska tillses, vilka åtgärder som krävs och hur kommunen kan förbättra sitt samarbete med föreningslivet avseende detta, göra en översyn av samtliga motionsslingor och när det gäller dem som är utrustade med elljus undersöka vilken tid som elljusen släcks på kvällarna, och därefter se till att möjliggöra att elljusen på samtliga av dessa motionsslingor ska kunna användas när som helst på dygnet.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.