Insändare & Debatt

Varje år får 18 barn i Kalmar län diabetes

Insändare & Debatt ,
Insulinpump. Allt fler barn drabbas av diabetes. Nu gäller det för politikerna att leva upp till alla löften om satsningar på vård i världsklass, medicinsk forskning och innovationer.
Foto:BJÖRN LINDGREN/TT
Insulinpump. Allt fler barn drabbas av diabetes. Nu gäller det för politikerna att leva upp till alla löften om satsningar på vård i världsklass, medicinsk forskning och innovationer.

I dag den 14 november uppmärksammas den internationella diabetesdagen runt hela världen. Över 400 000 svenskar lever med diabetes. I Kalmar län har cirka 890 vuxna typ 1-diabetes.

Under de senaste 20 åren har antalet typ 1-diabetiker ökat med hela 50 procent och sjukdomen drabbar dessutom allt yngre barn. Inget land i världen, näst Finland, har så hög frekvens av typ 1-diabetes hos barn som Sverige. Varje år får runt 800 barn i Sverige en diabetesdiagnos och utvecklingen är oroväckande. Enbart i Kalmar län diagnostiserades 18 barn med typ 1-diabetes förra året.

Före insulinets upptäckt kunde ett barn som insjuknade i diabetes förväntas överleva högst ett par år. Tack vara nya mediciner, tekniska hjälpmedel och bättre levnadsvanor kan diabetiker nu leva ett bättre och längre liv. Men fortfarande innebär sjukdomen en intensiv behandling med bland annat flera dagliga insulininjektioner och blodprover. För anhöriga, som föräldrar till små barn med diabetes, innebär sjukdomen övervakning och insatser dygnet runt. Ändå är det vanligt med akuta livshotande komplikationer, som insulinchock och diabeteskoma. Risken är också stor för allvarliga skador på till exempel ögon, njurar, nerver och hjärta.

Dessutom medför diabetes stora samhällskostnader. År 2005 uppskattades totalkostnaden för typ 1- och typ 2-diabetes till 8,95 miljarder kronor. Merparten av dessa kostnader skulle kunna undvikas genom ännu bättre behandling innan patienterna har utvecklat komplikationer till följd av sjukdomen. Det är också viktigt att stärka forskningen, dels för att vi ska förstå de bakomliggande orsakerna och på så sätt kunna förhindra sjukdomen, dels för att kunna bota eller åtminstone lindra sjukdomens svårighetsgrad.

Sverige bör vara en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning. Det kräver en långsiktig nationell strategi för life science, med både strukturella förändringar och ökade resurser.

För varje krona som används till sjukvård i Sverige går samtidigt 2 öre till medicinsk forskning. Det är för lite. Därför är det positivt att 2 av 5 svarande riksdagsledamöter från Kalmar län i en valenkät ansåg att det är ett bra förslag att öka investeringarna till att motsvara 4 öre per vårdkrona för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling.

Vi hoppas nu att riksdagspolitikerna – även från Kalmar län – lever upp till sina löften och satsar på en vård i världsklass, med hjälp av stärkt medicinsk forskning och innovation. Med system som gör att resultaten snabbt kommer patienterna till nytta skulle både patienters lidande och samhällskostnaderna minska, nationellt såväl som regionalt.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.