Insändare

Agerar medvetet mot bättre vetande

Insändare ,
USA:s utrikesminister Tillerson, tidigare vd för Exxon Mobil.
Foto:Mohd Rasfan/TT
USA:s utrikesminister Tillerson, tidigare vd för Exxon Mobil.

Redan 1978 kunde oljeföretaget Exxon i sin egen forskning konstatera att höjda halter av koldioxidutsläpp skulle komma att öka jordens temperatur. Och att halterna av koldioxid i sin tur ökade med fossil förbränning.

Det berättar Naomi Klein i sin senaste bok, ”No is not enough”. En av Exxons seniora forskare, James Black, rapporterade till sin arbetsgivare, att ”forskarna är i stort överens om att mänsklighetens största påverkan på det globala klimatet är genom koldioxidutsläpp från förbränning av fossila bränslen”.

Han förutsåg också att ”inom en tioårsperiod behövs tuffa beslut för att förändra energistrategier”.

Det var alltså 1978. Sedan dess har Exxon Mobil pumpat in uppskattningsvis 30 miljoner dollar i tankesmedjor som har i uppdrag att systematiskt sprida tvivel om klimatförändringarna. Och idag är Exxon Mobils tidigare vd Rex Tillerson utrikesminister i USA, i Donald Trumps regering. USA håller just nu på att dra sig ut Parisavtalet.

Det borde vara kriminellt att ha all denna kunskap och medvetet agera mot allt man vet. Varför tillåts våra mäktiga att, decennium efter decennium, sätta världens och vår framtid på spel?

Anika Agebjörn